Maskintest: Wacker Neuson ET65

Pris: 750 000 kr


Snittbetyg:

4.5

Specifikationer


StandardutrustningTekniska data

Tjänstevikt
6078 kg

Motor
Perkins 404D-22T

Effekt
36,3kW (50hk) vid 2000 varv

Larvhastighet
5.2km/h

Ljudnivå hytt
77 dB

Extern ljudnivå
97dB

Kapacitet

Max grävkraft
50,7 kN

Max grävdjup
4193mm

Max räckvidd
6877mm

Max grävhöjd
3912-4898mm


Publicerad den: 2016.10.17

Tystgående maskin med hydraulik utöver det vanliga

Wacker Neuson ET65: Wacker Neuson har lyckats få till en minigrävare som väl uppfyller de krav man normalt ställer på en större maskin vad gäller styrka, stabilitet och hyttkomfort. Maskinen är stark och lättmanövrerad på samma gång, vilket ger full poäng för hydrauliken. Minus blir det för den utsatta placeringen av huvudströmbrytaren och att motorluckan borde gå att öppna mer.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Maskinen är väldigt följsam och lättmanövrerad, oavsett vilket moment du vill utföra så följer maskinen din önskan. Det gör den utmärkt för till exempel tomtplanering. Det går smidigt och snabbt att lägga ut matjord, du kan lägga ut skopan helt och dra in den mot maskinen utan ryck, med små, små spakrörelser. Det är ungefär som att hyvla ost, aggregatet följer spakrörelsen direkt.

Stabiliteten är mycket god. Med full skopa och fullt utlägg tvärs larven så känns maskinen ändå stabil. Gräveleganten ger ett arbetsområde på nästan 180 grader. Utmärkt vid exempelvis arbete nära en husvägg.

Komforten får högsta betyg. Under de dagar jag körde maskinen kände jag mig aldrig trött. Man sitter bra och ljudnivån är behaglig. Det plus att maskinen känns som min förlängda arm gör att jag sitter och njuter av att köra.

"Hydrauliken måste vara en av de bästa på marknaden idag." Maskintestare Micael Albertson tycker att Wacker Neuson ET65 känns som hans förlängda arm.

“Hydrauliken måste vara en av de bästa på marknaden idag.” Maskintestare Micael Albertson tycker att Wacker Neuson ET65 känns som hans förlängda arm.

Hytt

En rymlig hytt som är lätt att ta sig i och ur. Hytten är bra vibrationsdämpad och ljudnivån är acceptabel. God sikt åt alla håll och det finns inga döda vinklar, tack vare backkameran och väl tilltagna speglar. Alla reglage är bra placerade och lätt åtkomliga. Ergonomiskt bra utformad stol med luftfjädring. Stor och tydlig display med lätt avlästa symboler. En smart grej är att man kan se på displayen vilka av lamporna i arbetsbelysningen som är tända, eller om någon är trasig och behöver bytas.

En finess är att hela framrutan går att skjuta upp i taket, och sedan kan man skjuta fram rutans nedre del så att den fungerar som ett regnskydd i uppfällt läge. Smart!

dsc_9227

dsc_9247

Hydraulik

Hydrauliken på den här maskinen måste vara en av de bästa på marknaden i dag, med en mjukhet och följsamhet utöver det vanliga. Samtidigt som den är oerhört stark i hydrauliken är den även väldigt följsam, vilket gör den till en maskin för det verkliga finliret. Här blir det högsta möjliga betyg. Hydraulflödet kan enkelt ställas och avläsas på displayen.

Motor/drivlina

Motor och drivlina fungerar väl ihop. Motorn känns stark och sackar inte vid hög belastning, så länge man kommer ihåg att justera varvtalet. Trots ökat varvtal så ökar inte ljudnivån i hytten nämnvärt.

Service/ daglig service

Daglig tillsyn är lätt att genomföra då alla kontrollpunkter är väl synliga och åtkomliga. Bränsletanken av plast sitter under en huv på höger sida. Tankningsslangen sticks ner i ett fack på utsidan av tanken, och är lätt att ta ur och stoppa tillbaks. Utmärkt lösning.

Enda nackdelen vid service är att motorluckan inte går att öppna tillräckligt högt, så man får böja sig ner för att komma in till motorn. Detta borde Wacker Neuson åtgärda till nästa modell. I övrigt sitter allt lättåtkomligt.

Ett rejält minus blir det för huvud­strömbrytaren, som sticker ut på sidan av maskinen. Risken är överhängande att den skadas vid körning.

Maskintestare: Micael Albertson

Publicerad den: 2016.10.17

Betyg: Wacker Neuson ET65


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören