Maskintest: Kubota U27-4

Pris: 464 000 kr


Snittbetyg:

4

Specifikationer


Tekniska data

Tjänstevikt
2665kg

Motor
Kubota D1105-E4-BH-2

Effekt
15,6kM (21,2hk) vid 2400 varv

Hastighet
4,5km/h

Ljudnivå hytt
ingen uppgift

Extern ljudnivå
93 dB

Kapacitet

Max. grävdjup
2820mm

Max. räckvidd
3460mm

Max. grävhöjd
4370mm

Standardutrustning
Publicerad den: 2016.8.31

Liten maskin med stor hydraulik

Kubota U27-4: Det här är en minimaskin med en väldigt bra hydraulik, som känns som om den är från en större maskin. Det kompakta formatet med minimalt överhäng är bra där det är ont om utrymme. Nackdelen är att hytten har begränsat utrymme. Extra plus för kodad nyckel och åtkomst vid daglig tillsyn.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt

Storleken på hytten är något snålt tilltagen eftersom den är en kompaktmaskin, där överdelen endast sticker ut minimalt utanför larverna. Detta ger begränsat utrymme i förarhytten, inte ens plats för matväskan, som helt enkelt får stanna kvar i bilen.
Instrumenteringen är enkel och lättöverskådlig. Vissa reglage sitter vid stolens högra sida men går endast att nå med vänsterarmen eftersom det rörelseutrymmet är som det är. Förarstolens sittdyna är cirka 40 centimeter, vilket upplevs som kort och arbetsställningen blir något obekväm om man som jag är en längre förare.
Vindrutan kräver att man sitter i maskinen och med tvåhandsfattning skjuter upp den i taket. Vid testtillfället fick jag rutan i huvudet och en präktig bula innan jag kom på tekniken, det vill säga att vika kroppen framåt och vrida huvudet åt vänster för att kunna skjuta upp vindrutan i taket. Väl i uppskjutet läge så var det inga problem med höjd för huvudet. Att öppna rutan är ett måste under varma sommardagar eftersom hytten inte har klimatanläggning. Det finns endast värmefläkt i två lägen för ventilationen.

Tändningsnyckel är kodad och är därför unik för just den specifika maskinen och kan inte startas med någon allmän märkesnyckel. Utmärkt och något för andra tillverkare att ta efter. ”Det känns som att jobba med en större maskin.”

Hydraulik

Maskinen är mjuk och väldigt följsam att arbeta med. Hydrauliken uppför sig inte som man förväntar sig av en minimaskin, utan det känns som att jobba med en större maskin.

För rotortilten finns två justeringsknappar på instrumentpanelen för individuell steglös justering av hastigheten. Det var en bra finess som gör det förarvänligt och lättkört.

I vissa lägen när jag svängde överdelen tvärs larven kändes det lite instabilt. Det gjorde även att det inte riktigt gick att tillgodogöra sig maskinens fina räckvidd. Några extra kilo till i motvikt skulle ha kunnat motverka detta eller en något längre och bredare undervagn.DSC_5096

Motor/drivlina

Motorljudet är relativt lågt inne i förarhytten men vid förflyttning på plan asfalt blev det kraftiga vibrationer i hytten. Jag saknar pedaler för banddriften vilket förmodligen uteslutits av utrymmesskäl. Detta gör att man måste släppa spakarna till aggregatet om man vill förflytta sig samtidigt som man gräver. Hastigheten är också i lägsta laget om man ska förflytta sig en längre sträcka.

Service/ daglig tillsyn

För service eller daglig tillsyn finns en uppskattad finess, expansionskärlet åker fram när man öppnar den bakre motorluckan och det blir lättåtkomligt att kontrollera nivån och fylla på vätska.

Tankrören för påfyllning av hydraulvätska och diesel är bra uppmärkta och placerade på ett mycket överskådligt och lättåtkomligt sätt. Bakom samma lucka finns även batteri och huvudströmbrytare mycket lättåtkomligt, vilket underlättar exempelvis vid behov av hjälpstart.

Maskintestare: Magnus Andersson Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2016.8.31

Betyg: Kubota U27-4


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören