Ballasten i betongtillverkning kan ersättas av återvunnen betong, enligt ny svensk forskning. Foto: unsplash.com

Publicerad den: 2021.3.3

Återvunnen betong lika bra som ballast

Material: Svensk forskning visar nu att det går att ta ersätta ballasten i betong med återvunnen betong och få en slutprodukt som håller samma klass som konventionell betong.

Låst innehåll

– I Sverige värderas betongavfall lågt, det hamnar helt enkelt som fyllnadsmassa vid vägbyggen eller vid anläggning av deponiplatser. Genom att i stället använda betongavfallet som ballast i ny betong ökar den tekniska livslängden på materialet. Och det ökar dess värde, förklarar Madumita Sadagopan, forskare på Högskolan i Borås, som ligger bakom studien.

Hon har dragit slutsatsen att återvunnen betong lämpar sig bra som ballast i bärande betong som används inomhus och konstaterar även i studien att delar av cementen kan bytas ut mot masugnsslagg från stålproduktion för att klimatoptimera betongen samt att mekanisk bearbetning av krossad betong kan förbättra kvaliteten.

ANNONS:

– Dessutom fann vi att återvunnen betong som ballast skiljer sig från jungfruligt material när det gäller egenskapen att absorbera vatten. Standardmetoden justerades för att möjliggöra mätning av vattenabsorption i krossad betong och resulterade i en robust metod som används för att anpassa recept och uppnå lämplig arbetbarhet i betongen.

Nu hoppas Madumita Sadagopan att industrin ska få upp ögonen för och se möjligheterna med betongåtervinning och att den ska kunna överföras till industriell skala.

Taggar: ,

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2021.3.3

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören