Mertainen dagbrott står utan maskinpark som nu sålts till australienska intressen. Foto:Fredric Alm/LKAB

Publicerad den: 2017.8.1

Australiensare köper LKAB:s maskinpark

Gruvindustrin: LKAB har sålt av maskinparken dagbrottet i Mertainen, till den australiensiska Macquarie Bank. Det beräknas ta tre månader att montera ner jättemaskinerna och köra dem till hamnen i Piteå.

Låst innehåll

– Genom försäljningen minskar vi underhållskostnaderna för Mertainen. Att låta maskinerna stå i fem, kanske tio år, hade varit ren kapitalförstöring. Nu kan vi om och när förutsättningarna är de rätta starta gruvan på ett förhoppningsvist mer hållbart sätt, med bland annat en högre grad av elektrifiering och fossilfri drift, säger Jan Moström, vd och koncernchef i LKAB.

Det är inga små maskiner som australiensarna har köpt. 10 tipptruckar Cat 793 (lastar 190 kubik eller 227 ton), en väghyvel Cat 16 M (cirka 10 meter lång och fyra meter hög). Även en hjullastare Cat 994, som är Caterpillar största och lyfter 41 ton i skopan.
Trots ryktet att det går sämre i gruvindustrin, så var det inga svårsålda maskiner.

– Vi hade tre eller fyra som visade intresse. Det verkar som om det är nya dagbrott som startar upp i Australien just nu, säger Magnus Arnkvist som är enhetschef på LKAB produktionsområde Södra.
Två av tipptruckarna hade LKAB sedan tidigare köpt från gruvan i Pajala efter att Northland Resources gick i konkurs.

Bedömningen är alltjämt att Mertainen inte kommer att tas i produktion under den närmsta femårsperioden, vilket bland annat grundas på gällande metallurgiska, marknadsmässiga och logistiska förutsättningar. Brytning i Mertainen ingår inte i beslutad affärsplan och bolagets strategiska plan innefattar inte heller rågods från Mertainen.

Vad Macquarie Bank fått betala är hemligt. Även vart maskinerna ska, men allt tyder på att det kommer att gå nedmonterade på båt hela vägen till Australien.

Taggar: ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2017.8.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare