Publicerad den: 2017.6.19

Bakfull första dagen med lön

Låst innehåll

Det har i riksdagen kommit upp ett förslag som går ut på att karensdagen skall slopas. Ja, jo… det går nog att vinna röster på. Men vi är några som driver företag också. Det är visst vi, och inte riksdagen som ska skrapa ihop pengarna.

Klart man inte vill jobba när man är sjuk. Men det måste man ju, hur ska annars jobbet bli gjort? Nu är jag inte helt bakom flötet, jag fattar att man inte kan jobba om man smittar ner sjuka på sjukhus eller nyser på dagisbarnen så att fem familjer måste vabba vecken efter. Men ni vet, ni är också företagare. Vi tänker lite annorlunda. Det är jobbigt att vara sjuk – men det förändrar inte att grejerna måste göras.

Den här typen av förslag från riksdagsmän som lullar runt lite i olika möten, konferenser och åker runt i Sverige och fikar med sina väljare… Gör mig sjuk. Får lust att stanna hemma och fakturera riksdagen. Riksdagen borde komma med förslag om att alla anställda ska ha en månadslön, och sedan räknar vi av om någon varit bakfull, hemma, långsam, lat, sjuk…

Rätt bra förslag, tycker jag. Men det vinner man inga röster med. Vi företagare är inte tillräckligt många.

Jag misstänker att ni som läser Maskin­entreprenören, precis som jag, också i hög grad är företagare. Vet inte hur ni har hamnat där, men för mig är det inget konstigt. Jag växte upp på en bondgård, och då måste man lösa saker och ha bra idéer. Jag och min bror fick sådana idéer när vi var ganska unga, och helt plötsligt började vi skicka fakturor till dem vi hjälpt. Vi var företagare innan vi hann tänka.

Nu är inte jag jättegammal. Men redan har jag insett att företagare tänker annorlunda än både politiker och många löntagare. Jag kommer inte ihåg om jag någon gång tänkte när jag var ung att jag skulle söka ett jobb. Jag minns mest att det var något jag ville göra, så gjorde jag det. Och hela tiden var tanken att det skulle leda till någon form av utveckling och inkomst. Det gjorde det till slut.

Fast tillbaka till det här med karensdag. Ett av de dummaste argumenten jag hörde för att slopa karensdagen gick ut på att de flesta idag arbetar med flextider vilket gör att de kan jobba igen den tiden de varit sjuka. Låter ju bra. Det påminner om hur det är att driva företag. Det är bara ett fel med det här resonemanget. Det stärker snarare argumentet att behålla karensdagen. Annars blir ju följden att den anställde först får betalt för att vara hemma och sedan får fullt betalt för de timmar denne missade.

Nä, mitt förlag är bättre. Ge alla en bra månadslön. Är du inte på jobbet får du inte betalt. Vill sedan riksdagspolitikerna att sjuka ska ha full lön första dagen när de är bakfulla, så titta inte på oss företagare. Leta rätt på de pengarna ni.

Emelie Jonstad

Publicerad den: 2017.6.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare