Rekordförsäljning i Sverige av anläggningsmaskiner. Foto: Entreprenad Live

Publicerad den: 2019.1.31

Bästa maskinförsäljningen någonsin i Sverige

Låst innehåll

Två uppseendeväckande rekord har slagits i Sverige. Förra året såldes det 5 011 entreprenadmaskiner i landet. Det är första gången man passerar siffran 5 000. Det andra rekordet är antal sammanhängande år som är att betrakta som högkonjunktur i branschen. Försäljningen har gått upp 10 år i rad.

– Vi är både glada och lite förvånade över det. Men i maskinentreprenörernas bransch ser det lite annorlunda ut, som jag ser det drivs konjunkturen nu på av jobben inom infrastruktur, säger Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna.

ANNONS:

Hjullastare har varit en storsäljare i år. 1 675 sålda, vilket är förvånansvärt mycket. Här tror Maskinleverantörerna att det kanske även är jordbruket som har börjat se att hjullastaren har en bättre funktion än man sett tidigare. Större bandgrävare går som tåget också. 993 sålda under förra året. Även små bandgrävare sålde en bit över 900. Grävmaskiner på hjul sålde bra som vanligt. 794 stycken.

Det finns maskintyper som tappar. Bara åtta väghyvlar sålda förra året, i och för sig bättre än tidigare år, men man ser en trend. Den är maskinen är dyr och det finns uppenbarligen andra sätt att få jobben gjorda.

I världen i stort såldes det dock totalt 997 260 anläggningsmaskiner förra året, enligt Off-Highway Reserach. Det är en ökning med 12 procentenheter från året innan. Kina och Nordamerika är det klart störta marknaderna. Totalt i Europa landade försäljningen på 165 102 maskiner. Länder med störst marknad är de ”Fyra”, vilket alltså är Storbritannien, Frankrike, Tyskland, och faktiskt Italien. Spanien har inte riktigt fått upp farten den här högkonjunkturen.

Begagnatmarknaden har också förändrats. Allt fler maskinentreprenörer behåller sin gamla maskin när de köper en ny. Det är en stor skillnad från förr, konstaterar Maskinleverantörerna. Ett skäl kan vara att det säljs färre maskiner till Östeuropa än tidigare, och marknaden för begagnat har därmed minskat. Ett annat skäl är att allt fler maskinentreprenörer växer och behöver och vill expandera. Enda hindret är att hitta förare.

Det gigantiska auktionsfirman Riche Brothers ser den här trenden tydligt i sin försäljningsstatistik. Det är stor efterfrågan, men utbudet är inte jättestort. Maskiner blir kvar hos entreprenörerna just nu i högre grad än tidigare.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2019.1.31

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare