Boliden ska testa eldrivna gruvtruckar i Aitik. En transportramp med kontaktledningar ska byggas och truckarna förses med strömavtagare. Illustration: Boliden

Publicerad den: 2018.2.22

Boliden testar elektriska gruvtruckar i Aitik

Eldrift: Boliden testar eldrift av sina gruvtruckar i Aitik. Pilotprojektet består av en elektrifierad transportramp med kontaktledningar och fyra modifierade bergtruckar med strömavtagare.

Låst innehåll

– Dieseldrivna transporter är den dominerande källan för växthusgasutsläpp i vår verksamhet, dessutom påverkar utsläppen den lokala arbetsmiljön negativt. Elektrifiering är den teknik vi ser som bäst lämpad för att minska vårt dieselberoende, säger Jonas Ranggård, ansvarig för energiprogrammet inom Boliden gruvor

Tekniken som utvecklas kommer enligt Boliden att spela en nyckelroll för strategin att bolagets gruvor ska bli oberoende av fossila bränslen. Utsläppen av växthusgaser väntas minska med 80 procent på de sträckor där tekniken implementeras. Dessutom finns potential för ökad produktivitet.

ANNONS:

I det tvååriga projektet samarbetar Boliden med ett flera partners. Eitech och ABB står för uppbyggnaden av den elektriska infrastrukturen. Pon Equipment och Caterpillar utför ombyggnad av gruvtruckarna. Chalmers bedriver forskning som belyser systemaspekterna kring elektrifieringen. Projektet stöds av Energimyndigheten.

Taggar: , , , , , , , , , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.2.22

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!