Publicerad den: 2018.4.17

Byggbranschen gräver sin grav själv

Låst innehåll

Ibland säger man att byggbranschen är ineffektiv och inte lyckas med att industrialisera sina byggprocesser och utnyttja digitaliseringen. Ganska ofta hör man också att det är brist på byggnadsarbetare – och maskinförare – och att det är ett bekymmer.

Det är klart det är ett bekymmer. Stort också.

ANNONS:

Branschens image och chans att locka nya unga talanger är inte på topp. När föräldrar läser om ekonomisk brottslighet och undermålig arbetsmiljö, så är det nog inte den bransch de först tipsar sina barn om att gå in i. Eller vad tror ni?

Alla friska företag vill konkurrera på lika villkor med bra välutbildade medarbetare. Flera företag har också kommit ganska långt både när det gäller digitalisering och moderna arbetsmetoder. Samtidigt är det flera starka aktörer inom branschen som jag menar stoppar huvudet i grushögen och blundar för osund konkurrens. Att både Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten menar att byggbranschen har problem, rycker man på axlarna åt. Dessa aktörer gräver sin egen grav.

Men nu har i varje fall regeringen vaknat. Det tackar vi för. Ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen är ett mycket välkommet steg mot mer ordning och reda i vår fina bransch.

Mindre aktörer i byggbranschen som vill göra rätt för sig är de som drabbas allra hårdast av den osunda konkurrensen. Jag vet flera sunda företag som varit aktiva i byggbranschen som kastat in handduken. Det går inte att konkurrera med företag som varken betalar skatt eller betalar ut avtals-enliga löner. Det är ju en självklarhet. En enkät från Arbetsmiljöverket säger att en av fem småföretagare anser att de måste fuska för att få allt att gå ihop.

Så min fråga. Verkar det vara en sund bransch? Ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen är ett mycket välkommet steg mot mer ordning och reda i branschen.

Nyligen läste jag en artikel om de usla arbets-villkoren för sömmerskorna som syr kläder för ett ledande svenskt modeföretag. Artikeln väckte många upprörda känslor. Det här var långt borta från Sverige. Om vi ska jämföra med till exempel H&M och andra företag i modebranschen som ska kontrollera sina leverantörers underentreprenörer i exempelvis Etiopien, har den svenska byggbranschen en betydligt mindre utmaning då det är sina egna byggprojekt här i Sverige dom ska kolla. Jag skulle bli ganska förvånad om entreprenörsansvaret blir något annat än en succé och en comeback för seriösa duktiga byggare i Sverige. Och framför allt: Kanske ungdomarna då känner att de har en framtid i den här fantastiska branschen.

Taggar:

Publicerad den: 2018.4.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!