Göteborg Energi ska bygga Sveriges största solcellspark vid Säve flygplats i Göteborg, på mark som ägs av byggbolaget Serneke. Foto: Serneke

Publicerad den: 2018.6.1

Bygger Sveriges största solcellspark

Projektnytt: Sveriges hittills största solcellspark ska byggas på Sernekes mark vid Säve flygplats i Göteborg. Anläggningen ingår i en storsatsning på solenergi som görs av Göteborg Energi.

Låst innehåll

Solcellsparken i Säve kommer att uppföras strax norr om flygfältet på en elva hektar stor yta, vilket motsvarar lite mindre än 16 fotbollsplaner. Anläggningen beräknas stå klar under hösten 2018.

Solcellsparken i Säve blir Sveriges hittills största på fem megawatt, och kommer att producera el motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för 1 000 villor. En del av parken kommer också att avsättas till andelsägande för privatpersoner.

ANNONS:

– Solen är framtidens förnybara energikälla. Att kommunala bolag vågar och ser till att genomföra sådana här satsningar är extremt viktigt för att vi ska få fart på utvecklingen av solenergi. Vi måste jobba tillsammans för att skapa det hållbara samhället, ingen kan göra det på egen hand, säger Ola Serneke, vd på Serneke.

Göteborg Energi har skrivit ett 30-årigt arrendeavtal på den aktuella marken, som ingår i de cirka tre miljoner kvadratmeter mark kring Säve flygplats som Serneke äger. Serneke har också reserverat ytterligare mark intill Göteborgs Energis solcellspark i syfte utöka solcellsanläggningen, men då i egen regi.

– Vi har då möjlighet att försörja den planerade exploateringen av Säve-området med hållbar energi, säger Krister Johansson, vd på Serneke Fastighet.

Taggar: , , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2018.6.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare