Byggbranschen ser tecken på nedgång som oroar. Foto: ME

Publicerad den: 2020.11.5

Byggföretagen känner allt större oro för ekonomin

Ekonomi: – Vi ser med oro på utvecklingen inom bygg- och anläggningsbranschen. Vi är inte den bransch som drabbades först eller hårdast av coronapandemin – men det vi ser nu är en minskad orderingång, ökad oro för varsel och en fortsatt nedgång i byggkonjunkturen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Låst innehåll

Mer än en tredjedel av Byggföretagens medlemmar tror att försäljningen kommer utvecklas sämre under hösten jämfört med första halvåret. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer, en enkätundersökning som gjorts bland organisationens medlemsföretag.

Två tredjedelar av de tillfrågade företagen upplever att orderingången har minskat, mot 62,5 procent i augusti. Nästan lika många upplever kunder som avbeställer och nästan fyra av fem företag upplever förskjutningar i byggstarter.

ANNONS:

– De flesta av våra medlemsföretag är små- och medelstora. De är beroende av att kunna fortsätta korttidspermittera, och att få finansieringen garanterad för att slippa ställa in projekt.

Samtidigt varnar nästan en femtedel av företagen för att de kommer behöva varsla, även om de inte gjort det ännu, upp från 15 procent i augusti. Andelen företag som har varslat har ökat med 4 procentenheter till 14 procent.

732 medlemsföretag besvarade enkätundersökningen som genomfördes 23-27 oktober.

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO kommer i mitten på december.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2020.11.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!