Publicerad den: 2018.4.17

Det kommer inte att bli som förut

Låst innehåll

Alla samhällen i Europa kommer att behöva maskiner för att klara de utmaningar vi står inför de kommande tio-tjugo åren. Det vet vi. Behovet av infrastruktur är i princip omättligt.

Vi vet också att det kommer att behövas fler människor i hela byggbranschen än vad bedömare ute i Europa idag räknar med att vi har. Både byggföretagen och maskintillverkarna börjar därför nu samarbeta för att utnyttja modern teknik och ”göra mer med mindre” som man uttrycker sig. Läs Fokus-artikeln i detta nummer av tidningen!

ANNONS:

Och nu måste vi hålla två tankar i huvudet samtidigt här. För den här nya tekniken kommer inte bara – om det går som det är tänkt – att ”göra mer med mindre”. Den kommer kräva ny kompetens. Maskinförare och anläggningsarbetare får lära om och lära nytt.

Till detta kommer också diskussionerna inom EU att säkra lönenivåer för de som är utstationerade inom EU. Hur det här slutar är oklart i dagsläget, men entreprenörsansvaret kommer att kräva att underentreprenörer till de stora byggjättarna har den kompetens som behövs för att hantera den nya tekniken. I den bästa av världar blir kostnadseffektivitet viktigare än lägsta pris. Den som lever får se.

Taggar:

Micael Appelgren, Chrefredaktör

Publicerad den: 2018.4.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare