Publicerad den: 2020.6.4

”Digitaliseringen hjälper maskinentreprenörer att konkurrera bättre”

Branschpricken: Johan Nyström, forskare och konsult inom anläggning

Låst innehåll

Du har kommit med en ny intressant rapport nyligen?
– Ja, det är ett uppdrag från ME där jag skulle fördjupa mig i hur marknaden såg ut när det gäller ekonomiska föreningar i branschen i dag, och också titta framåt för att ge en bild om hur utvecklingen kan se ut. Bilden som vi ser är att strukturer med många små maskinentreprenörer som konkurrerar med varandra – och få dominerande byggentreprenörer som beställare, gör det svårt för maskinentreprenörer att växa.

Vad krävs för att marknaden ska förbättras för maskinentreprenörer?
– Vi ser början på en spännande utveckling. När de stora byggentreprenörerna använder allt fler underentreprenörer och minskar antalet yrkesarbetare i sina organisationer, så växer maskinentreprenörer med fler yrkesarbetare. Då flyttas sakkunskapen från beställaren till underentreprenörerna. Nästa steg är att våga växa, ta fler egna entreprenader och tillgång till finansiering.

ANNONS:

Så framtiden ser ljus ut för maskinentreprenörer?
– Digitaliseringen i anläggningsbranschen är en fördel för maskinentreprenörer som har den kompetensen. Det kapar led och underlättar möjligheterna att ta fler egna entreprenader. Men även annan ny kunskap behövs i företagen för att de på allvar ska kunna konkurrera med de dominerande byggentreprenörerna. Utvecklingen ser ut att gå åt det hållet nu.

Taggar:

Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2020.6.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören