Olycksplatsen där Thomas Ekenstein avled efter att schaktets ena vägg rasade då schaktkasetten inte fanns på plats. Foto: Stefan Ekenstein.

Publicerad den: 2019.12.17

Dödsolycka inget arbetsmiljöbrott enligt domstolen

Branschnytt: Dödsolyckan i februari 2018 då Thomas Ekenstein förolyckades vid ett schaktarbete i Hedemora var inget arbetsmiljöbrott. Rätten var oenig, men vd frias – bland annat för att arbetsmiljöansvaret var delegerat till arbetsledaren och att regelverket fanns på plats.

Låst innehåll

Det aktuella projektet gällde ett jobb för Hedemora Energi att lägga ner avloppsrör. I ett cirka fyra meter djupt schakt befann sig Thomas Ekenstein när ena sidan rasade över honom. Schaktkasetter fanns på arbetsplatsen, men den här dagen hade arbetsgruppen bestämt sig för att den inte behövdes. Så berättar vittnen i domstolen.
Åklagaren har hävdat att entreprenören som utförde arbetet och tagit över ansvaret för arbetsmiljön inte följde de säkerhetsanvisningar som gäller. Enligt åtalet hade inte vd utfört de åtgärder han ansvarat för och inte kontrollerat att arbetstagarna hade rätt kunskap för att utföra arbetet. Tingsrätten höll dock inte med.
Arbetstagarna hade enligt domstolen kunskap och erfarenhet att utföra arbetet och regelverk gällande arbetsmiljö fanns på plats. En rådman och en nämndeman menar dock att systematiska arbetsmiljöarbetet inte hade delegerats så som tingsrätten fann det och lämnade in så kallad skiljaktig mening.

ANNONS:

Taggar:

Publicerad den: 2019.12.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!