Regeringen föreslår idag en satsning på ökat järnvägsunderhåll som innebär en halv miljard årligen under de kommande tre åren. Foto: Pixabay

Publicerad den: 2020.9.14

En halv miljard årligen satsas på järnvägsunderhåll

Anläggning: Regeringen har idag föreslagit en satsning på en halv miljard årligen för underhåll av statliga järnvägar de närmaste tre åren. Förslaget innebär att Trafikverket får möjlighet att tidigarelägga och utöka underhållsåtgärder.

Låst innehåll

Många år av underinvesteringar har satt sina spår. Järnvägsnätet i Sverige är i stort behov av att repareras och rustas upp. Regeringen har därför utökat resurserna för underhåll kraftigt, bland annat i samband med beslut om den nationella planen för perioden 2018–2029, samt i ett flertal extra satsningar.

Nu föreslår regeringen ytterligare satsningar på 500 miljoner kronor till järnvägsunderhåll år 2021, och 500 miljoner kronor 2022 respektive 2023.
Förslaget innebär att Trafikverket får möjlighet att tidigarelägga och utöka underhållsåtgärder. Utöver att förbättra standarden och stärka tillgängligheten främjar åtgärderna också sysselsättning i företag inom till exempel bygg- och anläggningssektorn, maskinentreprenörer och leverantörer i hela landet.

ANNONS:

Regeringen vill även främja överflyttning av transporter från väg till järnväg och föreslår nu att miljökompensationen förlängs och vidareutvecklas. Regeringen föreslår därför att 400 miljoner kronor årligen avsätts under perioden 2021–2025.

Taggar:

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.9.14

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!