Allt fler yrkesarbetare väljer att tillbringa nätterna på campingplatser.

Publicerad den: 2017.12.19

Fira jul ute på jobb

Reportage: Somliga ligger ute på jobb. Husvagnar är då inte en ovanlig lösning när det är dags att koja. Men väljer du att bo i stuga på camping tillhör du en växande skara. Kanske är det en trend som passar entreprenörer bäst. Möjligen även för julfirandet.

Låst innehåll

Lösningarna är många när övernattning ska ordnas. Flera hotellkedjor kommer med specialerbjudanden och det går ju ofta att ställa en egen husvagn i närheten av arbetsplatsen. Mitt emellan de två alternativen finns campingplatsen. Här erbjuds service, och dessutom frihet.

– Vi har anpassat stugorna efter kundernas behov, säger Frida Hagvall som är fastighetsansvarig vid Gunnarsö semesteranläggning.

Campingkedjan First Camp är etablerad på 15 destinationer i Sverige och ser en tydligt uppåtgående trend i hela landet. Det är allt fler företag som använder sig av campingplatser för övernattningar. Entreprenadbolag och försäljare hör enligt First Camp till de vanligaste företagskunderna.

Joakim Lundgren är servicechef vid First Camps anläggning Gunnarsö i Oskarshamn. Han har en förklaring till varför allt fler väljer att söka sig till en campingplats när de ligger hemifrån på jobb.

– Jag tror att det handlar om frihet. Gästerna kan gå upp när de vill och äta frukost ifred. De bestämmer själva, säger han och tillägger att det är en stor fördel när man har arbetstider som inte riktigt passar ihop med tiderna för en vanlig hotellfrukost.

Det är en stor fördel att kunna laga mat och förbereda matlådor tycker Daniel Johansson.

Campinganläggningen Gunnarsö ligger bara ett par kilometer utanför Oskarshamn. Här finns 59 stugor och under sex månader om året även 115 campingplatser. Så här års står tältcampingen tom, men det lyser i flera av stugorna och mellan dem finns även ett par husvagnar för långliggare uppställda.

Miljön är nästan osannolikt rofylld. Anläggningen ligger i ett sparsamt trädbevuxet område utmed kusten. Vattnet slingrar sig in mellan öar och halvöar och alla stugor har absolut närkontakt med naturen. Ett par svanar glider tyst förbi på vattnet när skymningen sänker sig. Här är lätt att skapa en julstämning som kan bli svår att kopiera i stan.

Joakim Lundgren och Frida Hagvall, som är fastighetsansvarig vid Gunnarsö, berättar att de har flera återkommande företag som valt att använda stugorna för sina arbetare.

– Det har till exempel varit ställningsbyggare och utländska arbetare som kommit hit för att jobba med revisionerna på OKG, kärnkraftverket, berättar Frida.

Joakim berättar om resande företagare som besiktigar rörsystem och väljer att bo på anläggningen för att de kan förvara och ladda sina större utrustningar på ett smidigt sätt när de bor i stuga eftersom de kan parkera bredvid stugan.

Andra kommer för att det finns tillgång till tvättstuga eller för att en kvällstur i naturen står högt i kurs när det är dags att varva ner efter en dag i maskinen.”Jag tror att det handlar om frihet. Gästerna kan gå upp när de vill och äta frukost ifred.”

Det vanliga är att arbetarna dyker upp när turisterna försvinner i slutet av augusti. För riktiga stamkunder erbjuds förmåner som till exempel fri surf via wi-fi, och företagsrabatter.

Förutom tillfällig arbetskraft händer det ibland att nyinflyttade bor i anläggningens stugor i väntan på lägenhet.

– Det kan vara folk som fått jobb på Scanias fabrik och måste köa för att få lägenhet.

När julen närmar sig passar det bra att återkomma till samma stuga och göra det lite mysigt.

För att möta kundernas önskemål har Gunnarsö byggt om några av stugorna från flerbäddsstugor till rymliga stugor med bara två sängar. Det ger lite mer personligt och bekvämt boende än de klassiska familjestugorna med våningssängar.

– Vi ser att flera av våra företagsgäster är vana vid att bo på hotell och därför erbjuder vi också ett paket som inkluderar sänglinne, handdukar och städning, berättar Frida.

Just städning brukar vara populärt eftersom det inte alltid finns tid för att göra en stugstädning före avfärd sista morgonen.

First Camps vd Unni Åström bekräftar i ett pressmeddelande att företaget ser företagskunder som en allt större kundkategori i framtiden. Under 2016 stod de för 65 324 gästnätter i campingkedjan och hon menar att antalet för 2017 kommer att bli betydligt större.”Vi ser att flera av våra företagsgäster är vana vid att bo på hotell och därför erbjuder vi också ett paket som inkluderar sänglinne, och städning.”

– Inom fem år är jag övertygad om att vi minst dubblerat denna siffra och börjar närma oss ett läge där halva vår omsättning är utanför det klassiska turistsegmentet, fortsätter Unni Åström.

Det handlar alltså om en stor förändring. I dag uppskattar First Camp att företagens bokningar står för tjugo procent av omsättningen, trots att man inte aktivt bearbetat det nya affärssegmentet. För att nå ännu fler i det nya kundsegmentet väljer First Camp nu att rikta marknadsföring och erbjudanden direkt till företagen.

Argumenten för att bo på camping är enligt First Camp att flera av deras anläggningar är citynära och därmed erbjuder korta resor för de övernattande arbetarna. Det går att parkera bilen direkt utanför dörren och det finns möjlighet att sköta sitt eget hushåll. Om det krävs går även maskinen att ställa på knuten.

Julfrid i stugan. Med maskinen runt knuten kan maskinisten slappna av efter jobbet.

Daniel Johansson är maskinförare och transportledare vid Oskarshamnsföretaget Lyft & Service i Oskarshamn AB. Han tycker att stugorna på Gunnarsö är perfekta för övernattning i samband med jobb.

– Företaget har använt stugorna när vi haft hitresta maskinförare, berättar han.

– Själv ligger jag inte borta så ofta numera, men jag tycker att det är klockrent att man har egen ingång, nära till naturen och kan laga sin egen mat själv. Det är lätt hänt att det annars blir skräpmat på någon mack efter jobbet.

Även möjligheten att göra sina egna matlådor tilltalar Daniel. Han har bott på många olika sätt under sitt yrkesliv och barackerna är inget han vill tillbaka till.

– Där finns inget privatliv, suckar han.

Under vintern råder lugnet vid receptionen på Gunnarsö.

En som verkligen tagit campinglivet på allvar är Ricardo ”Ritchie” Karlberg. När han efter många år som manuell rivare gjorde debut som maskinförare för fyra år sedan blev husvagnen hans hem.

– Jag bodde på samma plats, Rösjöbadens Camping i Sollentuna, i två år, berättar han.

– Det var perfekt. Det hände till och med att jag tog med grävaren till campingen och gjorde jobb där. Då var det verkligen nära till jobbet!”Ritchie berättar hur han under perioder kombinerat jobbet i grävmaskinen med snöröjning och då verkligen uppskattat att han bott på rätt ställe.”

Att Ritchie hamnade i husvagn var lite av en slump från början. Hans sambos bror hade en vinterutrustad husvagn och planen var att dra till Norge med den och söka jobb när utbildningen var klar.

– Men jag blev kvar i Sverige. Det blev hela tiden nya jobb här i närheten av Stockholm och både jag och min sambo trivdes verkligen på Rösjöns Camping. När hennes bror sålde husvagnen hyrde vi istället en villavagn på campingen.

Ritchie berättar hur han under perioder kombinerat jobbet i grävmaskinen med snöröjning och då verkligen uppskattat att han bott på rätt ställe.”Jag har aldrig bott på hotell, och vill inte det heller. Campingplatsen är så mycket bättre.”

– Det var nära till jobbet när de ringde och avropade snöröjning. Det hade inte gått att bo i en lägenhet långt borta då.

– Jag har aldrig bott på hotell, och vill inte det heller. Campingplatsen är så mycket bättre. Det är roligare att bo själv och lättare att ladda batterierna. En annan fördel är att det är nära till naturen på en campingplats.

Ritchie har aldrig frusit i varken husvagn eller villavagn och rycker på axlarna åt att duschen är i ett hus bredvid. Det har aldrig känts som ett problem.

Sedan en tid tillbaka är dock campinglivet förbi. Han och sambon har flyttat till en egen lägenhet och naturligtvis känns det bättre, även om friheten i husvagnen fortfarande kan locka.

– Jag tror de uppskattar friheten att bo i egen stuga. Joakim Lundgren, servicechef på Gunnarsö, berättar att många företagskunder väljer att komma tillbaka.

På Gunnarsö Camping utanför Oskarshamn rustas just nu för en stillsam vinter. Kanske blir det jul även här. Köerna av sommarklädda turister i receptionen är borta. Istället råder ett vilsamt lugn. Personalstyrkan som under högsäsong består av drygt tjugo personer är nu nere på endast tre. Tillsammans arbetar de med årligt underhåll och förbereder sig inför tillströmningen av turister som inleds när Oskarshamnsdansen arrangeras i maj.

Fram till dess är det arbetande gäster som befolkar anläggningen och Joakim Lundgren har köpt in adventsljusstakar som pryder stugfönstren och skapar julstämning.

– Det är en riktigt vacker promenad att följa vägen utmed stranden och se ljusen i stugorna.”Det är roligare att bo själv och lättare att ladda batterierna. En annan fördel är att det är nära till naturen på en campingplats.” 

För maskinentreprenörer och maskin­förare som trivs ute på jobb finns det även möjlighet att ligga kvar över jul och fira högtiden där med vänner och familj. Flera kampingar ordnar med julbord, fixar juldekorationer i stugorna, gran går att få. Kampingen Daftö Camping på västkusten har till exempel konceptet ”Julmys i egen stuga” och då ingår allt inklusive möjligheten att se tomten skymta förbi mellan träden.

Vintercamping är också en trend som har vuxit sig stark de senaste tio åren. Runt 1,5 miljoner gästnätter för närvarande. Lars Isacsson som är vd för Sveriges Camping- och stugföretagares Riksorganisation SCR säger såhär:

– Campingföretagen förlänger säsongen och det är en tydlig trend. Sedan flera år ser vi att fler och fler väljer att fira jul och nyår på campingplatsen. En av orsakerna till det är ju att husvagnar, husbilar och campingstugor fått bättre uppvärmning också.

 

 

Text: Sofia Barreng Foto: Sofia Ernerot

Publicerad den: 2017.12.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare