Konkurserna ökar i byggbranschen, oklart varför, men en teori är att många nystartade har fått det tufft när hemrenoveringar avtagit. Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2021.7.1

Fler konkurser i byggbranschen

Ekonomi: UCs senaste statistik för juni månad visar på en fortsatt minskning av antalet konkurser. Men inte för byggbranschen.

Låst innehåll

Det är ett par branscher som nu bryter den positiva trenden gällande konkurser, och där antalet konkurser under den senaste månaden har ökat i jämförelse med 2020. Inom byggbranschen har konkurserna stadigt fallit under hela våren, fram till maj då konkurserna plötsligt ökade med 24 procent. Under juni ökade de med 12 procent i jämförelse med samma månad i fjol.

– Byggbranschen är en av få branscher som stått relativt stadigt under hela pandemin. Småföretagen inom byggbranschen har gynnats av att många arbetar hemifrån och att bostadspriserna går upp. Fler renoverar sina hus och lägenheter. Antalet konkurser har varit ganska jämnt under förra året med något undantag. Det är därför förvånande att vi nu ser en sådan vändning och att konkurserna plötsligt ökar. Möjliga förklaringar kan vara skenande priser på byggmaterial där vissa material har stigit med över 30 procent. Men också att det har startats många nya företag i branschen, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

ANNONS:

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2021.7.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören