Här i Aitik kör nu Boliden och maskinentreprenören Rutqvist Schakt med fjärrstyrda maskiner i skarpt läge. Föraren kan sitta en kilometer från maskinen.

Publicerad den: 2018.9.28

Föraren jobbar en kilometer från grävaren

Teknik: För första gången har en maskinentreprenör i Sverige satt en fjärrstyrd grävmaskin i skarpt arbete. Beställare är Boliden i Aitik. Entreprenör är Rutqvist Schakt AB.

Låst innehåll

– Det finns ju många fördelar. Det är säkrare, det bullrar och skakar ju inte. Det tar lite tid att lära sig, men det går bra med tiden, säger maskinentreprenören Lars-Göran Rutqvist som har två förare som i dagsläget kör hans maskin från en varm ombonad container där de flesta bekvämligheter finns.

Att Rutqvist Schakt gått i hamn med uppgiften bygger på ett samarbete mellan nischföretaget Cede Group, Boliden och Swecon. Att bygga om maskin och få till den nödvändiga tekniken är långt ifrån gratis. Rutqvist Schakt har dock kunnat få ekonomi i affären och efter Aitik går maskinen inom kort vidare till nytt jobb i Finland. All den teknik som krävs gör helt enkelt att det går att ta bättre betalt.

ANNONS:

Den här typen av lösningar kommer till främst av säkerhetsskäl. I Aitik går maskinen just nu på en brant cirka 30 meter från mark och skrotar i dagbrottet. Det är ett arbete som ingen maskinförare vill ha om man själv sitter i hytten.

Systemet fungerar en kilometer från grävaren. Ökar avståndet måste containern flytta med efter.

Taggar: , , , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.9.28

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare