Publicerad den: 2018.5.21

”Fördelen med tummen är att den alltid finns med”

Jag och min maskin: Utmed vägen mellan Jönköping och Mullsjö jobbar en grävmaskinist som har unikt god tumme med sin maskin. Eller snarare en unik tumme på sin maskin.

Låst innehåll

Calle Åsander har antagligen Sveriges ovanligaste tillbehör till sin grävmaskin. En tumme. När Maskinentreprenören träffar honom har den gula extrautrustningen suttit på sin plats bara några dagar.

Hur länge har du kört med ditt nya tillbehör?
– Jag svetsade på den förra veckan. Nu har jag kört med den i två arbetsdagar.

ANNONS:

Lever den upp till dina förväntningar?
– Ännu har jag inte hunnit med så mycket, men jag har lastat ett lass stubbar med den och det gick väldigt bra. Det var mycket lättare att plocka upp stubbarna och lyfta dem när jag fick hjälp av tummen.

Berätta hur det kom sig att du satt en tumme på din grävare!
– En kollega till mig har jobbat i Kanada i många år. Det var nog femton år sedan som han berättade om hur han använder en tumme på grävmaskinen vid väg-byggen. Han plockade ris, kvistar och träd med den.

– För ett par år sedan, när jag jobbade med att täcka av för bergtäkter kom jag att tänka på hans tumme. Den skulle passat utmärkt vid avtäckningen.

Tummen upp för Calle
Åsanders nya tillbehör.

Hur gjorde du för att få tag i en tumme i Sverige, de är ju inte direkt vanliga?
– Jag pratade med några firmor om att tillverka en åt mig, men priset drog i väg eftersom det handlade om att utveckla en ny produkt. Sedan googlade jag och hittade den här i Kanada.

Hur valde du modell och storlek?
– Jag ville ha en tumme som inte var för stor. Jag lastar en hel del berg och ville inte att den skulle vara så stor att den skulle vara i vägen. Det finns till exempel tummar som sitter i samma bult som skopan, men det ville jag inte ha.

– Själva storleken valde jag helt enkelt efter storleken på min maskin. Sedan beställde jag den via mail från företaget.

Vad kostade det?
– Jag har betalat 32 000 kronor samt några tusenlappar till speditionsfirman för att de hjälpte till med allt pappersarbete. Allt gick mycket smidigt, en månad efter att jag beställt den var den här. Själva kostnaden var inte så farlig heller tycker jag.

Du har ju tiltrotator som utrustning till din grävare, varför tycker du inte att gripen på den räcker för det du arbetar med?
– Oftast jobbar jag utan tiltrotatorn eftersom det jag gör är för tungt för den. En gripskopa är heller inte något alternativ eftersom det tar tid att byta mellan olika skopor. Fördelen med tummen är att den alltid finns med.

Hur är den kopplad?
– Jag har använt hammarhydrauliken, det fanns med papper om hur allt skulle ställas in. Själva tummen har jag svetsat fast.

Kommer du att använda ditt nya tillbehör som säljargument när du räknar
på jobb?
– Det tror jag inte. Jag ser den inte som en tillgång på det viset. Tummen är mer ett hjälpmedel för mig, den ska underlätta mitt jobb. Och så retar det väl alltid nån!

Text: Sofia Barreng

Publicerad den: 2018.5.21

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare