Volvo CE och Skanska är med i omfattande forskningsprojekt för att robotisera byggbranschen. Foto: Volvo CE

Publicerad den: 2018.1.23

Forskare ska robotisera branschen

Teknik: Skanska, Volvo CE med flera  satsar på forskning och utveckling av robotar för byggprocess vid ny forskarskola för automation. Nu händer det grejer.

Låst innehåll

En ny industriforskarskola inom automation vid Mälardalens Högskola drar nu till sig en rad viktiga och starka företag för att lyfta byggbranschen in i en mer modern och digital värld. Tillsammans med Sveriges främsta industrier och forskare ska bland annat Skanska fokusera på det nya området byggautomation.

Industriforskarskolan Automation Region Research Academy (ARRAY) ska i nära samarbete med världens främsta företag inom automation bidra till ökad kompetens och utveckling inom vetenskapliga områden av strategisk relevans för svensk industri.
Skanska satsar på forskning och utveckling inom byggautomation vid MDH och kommer att ha tre doktorander kopplade till forskarskolan.

ANNONS:

– I och med forskarskolan ARRAY finns det nu möjlighet att förändra byggsektorn radikalt, från ett hantverk till en effektiv industri. Vi kan inte göra det ensamma utan här har vi möjligheten att tillsammans med Sveriges främsta industrier och forskare skapa något unikt och konkurrenskraftigt, säger Ulf Håkansson, FoU-chef, Skanska AB.

I ARRAY ingår förutom Skanska även MDH, ABB, Volvo CE, Sandvik, First Control, Automation Region, Robotdalen, RISE SICS. Satsningen delfinansieras av KK-stiftelsen som har beviljat 32 miljoner kronor. Resterande medel kommer från Mälardalens Högskola och näringslivet som satsar 14 respektive 29 miljoner kronor. Projekttiden är 2018-2024, med en budget på 75 miljoner kronor och omfattar sammanlagt 15 doktorandtjänster.

– I nära samarbete med några av de främsta företagen inom automation banar vi väg för en industriforskarskola. Satsningen kommer att ge betydelsefull kompetens till högskolan och till industrin och det är oerhört spännande att vi här kommer utveckla framtidens nya teknologier inom automation och robotik, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.1.23

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare