Publicerad den: 2017.4.24

Fredrik leder digitalracet

Profilen: Utvecklingen av digitala mät- och grävsystem som visades på Conexpo i Las Vegas uppfattades nog av många som science fiction. Men för svenske Fredrik Bergström är det redan verklig­het, och företaget har fått ett lyft.

Låst innehåll

Svenska maskinentreprenörer har ett nästan ofattbart gott rykte internationellt. De anses bra utbildade, skickliga att hantera maskiner och snabba att ta till sig ny teknik. Det här gör att de stora etablerade leverantörerna av olika produkter till branschen gärna tar hjälp av svenska maskinentreprenörer när det är dags att utveckla något nytt. Det har funnits en oro att den galopperande digi­taliseringen och automatiseringen av branschen kan leda till att svenska maskin­entreprenörer tappar den rollen. Att till exempel Japan och USA går om.

Fredrik Bergström

Fredrik Bergströms passion har blivit mätteknik och styrsystem. Intresset har nu tagit in honom i en helt ny värld som kommer att förändra branschen.

Men inte ännu. Inte om Sverige fortsätter att producera maskinentreprenörer som Fredrik Bergström på Fredriks Marktjänst i Kärna i Västra Götaland.

– Jag är helt säkert först i Sverige med den här tekniken, men kanske är de flesta andra här om tio år. Med hjälp av de här glasögonen skapar systemet hologram av våra projekt där vi tillsammans med kunden kan gå igenom hela det färdiga projektet som det kommer att se ut i verkligheten när det står klart. Vi kan gå runt tomten, in i villan, in till grannen och se hur det ser ut genom dennes fönster, eller se det uppifrån eller i princip hur vi vill. I olika skalor som vi bestämmer genom att ändra här i menyn (Fredrik sträcker ut handen rakt ut och gör klickrörelser i luften). Det är enormt bra, vi har redan sett när vi använt det att det krävts förändringar i ritningarna. Det hade vi inte förstått annars, förklarar Fredrik.

Microsofts Hololens kostar cirka 50 000 kronor styck.

Det Fredrik Bergström hänvisar till är Microsofts produkt Hololens. Det är ett system som påminner om VR-glasögon, men där användaren plockar in och konverterar sina 3D-modeller av projekt som har konstruerats utifrån ritningar. Eftersom – till skillnad från VR-glasögon – du ser rakt genom där du står kan du åka ut med din beställare till den aktuella platsen där projektet ska utföras och vandra igenom ett hologram i naturlig skala och kontrollera att allt blir som det är tänkt. Det är förbluffande tydligt, och det fungerar faktiskt.

– Det är en användning, men det finns flera. Du kan ladda ner 3D-modeller av dina anläggningsmaskiner och placera ut dem i projektet på samma sätt och se att allt får plats och att kranar och andra maskiner kommer att få helt rätt avstånd och storlek för att fungera optimalt och effektivt i projektet…

– Kolla här, säger Fredrik och räcker över hologramglasögonen. Vi står i företagets maskinhall, som är tom på maskiner, men med hologramglasögonen kan man tydligt se att det står en stor mobilkran från Liebherr där inne. Den får precis plats, men kommer inte att kunna ta sig ut ur maskinhallen då porten inte är tillräckligt stor. Det är en högst märklig känsla. Upplevelsen är så stark och verklig att det bär emot att gå rakt in i mobilkranen – även om man såklart utan att skada sig kan gå rakt igenom utan en skråma. Det är ett hologram, en illusion som skapas med hjälp av kameror i glasögonen. Systemet håller reda på vad du står och vart du går, men hologrammet står fast på den punkt du naglat fast det.

Det här systemen där Trimble bland annat är involverade i dagsläget drog enormt mycket folk på den internationella mässan Conexpo i Las Vegas. Maskinentreprenörer stod i kö för att testa glasögonen och fundera på hur tekniken skulle kunna användas i det egna företaget.

Ritning till villan som Fredrik tankar över och gör till hologram i fält.

Eftersom Trimble också lanserade sitt nya grävsystem Earthworks, som är ett automatiskt grävsystem i 3D och är konstruerat som en applikation till operativsystemet Android, var det många som stod och gapade både av glädje och förvåning (funkar med rotortilt). Det är i princip inte svårare att begripa det nya gränssnittet och dess funktioner än en vanlig mobil. Fungerar i princip på samma sätt och kommer såklart att fyllas med all möjlig mjukvara att ladda ner de kommande åren.

Nästa naturliga steg är såklart att koppla ihop även detta med hologramglasögonen och upptäcka ännu fler användningsområden. Enligt Trimble pågår det även studier som kan leda fram till röststyrning av grävsystemet, så nu går det fort.

När vi frågar Trimbles produktspecialist Fredrik Eklind i Las Vegas om inte det här med hologramglasögonen är lite väl futuristiskt, så berättar han sakligt att det reda är på gång, och till och med i Sverige. Och det är såklart Fredrik Bergström han talar om. På Trimble är det många som vet vem Fredrik Bergström är, för han har legat i framkant i många år när det gäller grävsystem för små och medelstora projekt.

– Jag är intresserad av alla grävsystem, och jag brukar förklara för så många jag kan att det här är extremt bra grejer som fungerar i alla jobb, det är bara att använda och göra rätt. Många tror att det bara är vettigt i stora jobb och där kanske beställarna kräver att man ska ha det. Men jag menar att du ska använda det så ofta du kan. Själv råkar jag ha nästan allt från Trimble, men det är inte de enda bra leverantörerna. Jag anser att många har bra teknik, det som många dock ligger efter med, det är bra support, och här måste tillverkarna av olika grävsystem bli bättre.

Fredrik Bergström monterar grävsystem på alla sina maskiner – även minigrävare. Han hävdar att fler borde göra som han oftare.

I dag arbetar Fredriks Marktjänst ganska mycket med villagrunder. Under åren som maskinentreprenör har Fredrik samlat på sig kunskap runt sprängning, utsättning, ritteknik och jobbat många sena kvällar och helger med att själv lära sig att bygga 3D-modeller för sina projekt. Ett brinnande intresse för ny teknik och envishet gör nu att allt smälter samman till en intressant kunskapsbank som han som entreprenör kan dra nytta av.”Jag är intresserad av alla gräv­system, och jag brukar förklara för så många jag kan att det här är extremt bra grejer som funge­rar i alla jobb ”

– Jag har tagit med en kund ut till en tomt nyligen och visat hur det kommer att se ut. Vi åkte till tomten, och jag hade med mig två par av de här hologramglasögonen så att han också kunde gå bredvid mig och se hur det såg ut. Jag hade tagit reda på vilken bil han hade också, och laddat ner en 3D-modell av den, så när vi kom dit och fick se modellen så hade jag ställt en exakt lika dan bil på uppfarten. Gissa om han blev förvånad att se sin bil stå där redan, säger Fredrik och skrattar.

Ett annat användningsområde som Fredrik nämner är till exempel en visning för kunden i ett konferensrum. Som entreprenör har du till exempel fått jobb att sköta en bergtäkt. Tänk dig att du låtit en drönare flyta över området och samla in data i punktform som du sedan konverterat till en 3D-modell. I konferensrummet kan nu du och kunden vandra runt i bergtäkten i valfri skala och studera tillfartsvägar och hur man lämpligast placerar ut maskinparken.

– Jag har gjort en sån modell, vill du se, säger Fredrik och räcker igen över hologramglasögonen, och det är lika imponerande nu. Nästan ofattbart ”coolt”.

När man använder tekniken på det sättet så blir det även nästan en form av marknadsföring och reklam för den egna firmans höga teknikkunnande. Det är inte konstigt om just de här kunderna berättar om upplevelsen för en rad andra kunder. När det är dags att bygga ny villa, eller annat projekt så ligger Fredriks Marktjänst sannolikt ganska högt upp på listan av entreprenörer att ringa.

– Det här intresset började när jag fick en entreprenad på en vattenledning och ringde en duktig utsättare som jag kände sedan tidigare. Han var väldigt intresserad och kunnig och hade då börjat jobba som försäljare på Trimble. Jag frågade om han kunde hjälpa mig, och det slutade med att han kom med ut och visade, och sedan köpte jag allt som behövdes av honom. Program att rita med, med mera. Ganska snart såg jag hur jag kunde beräkna mina volymer själv och insåg kvickt hur jag hade flyttat makten runt entreprenaden till mig själv. Jag var helt oberoende av extern expertis.

Fredrik studerar hur hans projekt kommer att se ut från grannens fönster när det är klart.

Fredrik och hans kollega blev till slut så duktiga på det här att de nu under ett antal år även har konstruerat 3D-modeller åt andra entreprenörer. Fredrik ger också tekniskt support åt en hel del entreprenörer som fått problem. Det har han löst genom att via modem helt enkelt ta över maskinen på distans, rita om och skicka tillbaka fungerande 3D-modell som är konstruerad som maskin­föraren vill ha den, lätt och tydlig att jobba med.”Därför önskar jag att fler maskinförare ska lära sig mer själva om det här.”

– Det är annars ett problem som många får. Att man inte gjort det enkelt och tydligt och anpassat efter förarens behov. Därför önskar jag att fler maskinförare ska lära sig mer själva om det här, för när de får in modeller från utsättare, som kanske aldrig har suttit i en maskin, så blir det lätt fel. Dom förstår inte varandras behov.

Men går utvecklingen inte lite väl fort…?

– Jo, alltså, nu kan man säga att den går fortare än vi får kunskapen. De grävsystem som finns i dag är egentligen så bra att de inte behöver utvecklas mer. Nu behöver istället fler ta till sig det som finns och lära sig att hantera det.

Som det är i dagsläget har Fredrik Bergström blivit lite av en mellanhand mellan tekniskt kunniga konsulter och beställare och maskinförare. Det finns ett glapp där emellan som han fyller. Men det skulle egentligen kunna täppas till av landets maskinentreprenörer själva, om de lade ner lite tid på att förstå tekniken.

– Jag har lärt mig genom att göra. Testa, göra fel. Prova en gång till. Ringa. Och så vidare. Det har tagit lite tid, men nu går det väldigt bra. Fler borde hålla på, det är synd när all den här tekniken finns och fungerar att det är så få som använder den helt ut. Mitt tips är att köpa den här utrustningen, inte hyra. För hyr du så lämnar du sedan bara tillbaka den och lär dig inte att se att du kan använda den i alla jobb. Stora som små.

 

 

 

Taggar: ,

Text: Micael Appelgren Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad den: 2017.4.24

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare