Publicerad den: 2017.6.19

Huggsexa om arbetskraft

Låst innehåll

Som bekant finns det fler branscher i Sverige än maskinentreprenörernas. Enligt maskinentreprenörernas (ME) konjunkturbarometer MEKO har 80 procent av ME:s företag svårt att expandera då det saknas kompetent personal. Men det här gäller hela byggsektorn, eller faktiskt nästan alla branscher i landet just nu.

Enligt Konjunkturinstitutets senaste rapport går hela Sveriges ekonomi bra, och det är en ”betydligt starkare tillväxt än normalt”. Rådande efter­frågan för landets företag är också ”betydligt starkare än normalt”. Byggsektorn bedöms också ha en ”betydligt starkare utveckling än normalt”.

Samtidigt är bristen på arbetskraft den högsta sedan i januari 2008. För bygg- och anläggningsbranschen är det svårast med personal inom husbyggnad. Det saknas drygt 40 000 personer. 60 procent av byggföretagen ser det som ett hinder att expandera.

Samtidigt stiger antalet långtidsarbetslösa och uppgår nu till 149 000 personer. Den stora potentialen kan finnas där. För från bygg- och anläggningsprogrammen kommer det endast ut cirka 4000 nya per år, där 10 procent har gått utbildningen för anläggningsfordon. Det krävs således vuxenutbildningar av olika slag för att täcka behovet.

Publicerad den: 2017.6.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare