Trafikverket arbetar aktivt för att små och medelstora företag som maskinentreprenörer kan ta egna kontrakt i rätt storlek på jobb som Trafikverket vill ha gjort. Foto:Trafikverket.

Publicerad den: 2017.9.19

Inte omöjligt att ta jobb från Svevia

Entreprenad: Trafikverket har under sommaren skrivit en rad nya kontrakt med Svevia gällande drift och underhåll. Nu har bolaget mer än hälften av alla drift- och underhållskontrakt i Sverige. Men det finns chans för maskinentreprenörer att ta plats.

Låst innehåll

Det rullar ofta in pressmeddelanden från Svevia som berättar om nya kontrakt på drift och underhåll i landet. Svevia har fått i uppdrag att sköta om det statliga vägnätet i Västerås, Jokkomokk, Umeå, Pajala, Kisa, Österlen, Bohuslän, Edsbyn, med mera.

Detta är bara de senaste kontrakten. Men den senaste tiden har det kommit öppningar för maskinentreprenörer som är beredda att räkna på jobb i storleksordningen 1-10 miljoner kronor. Trafikverket ska nämligen inte längre automatiskt och slentrianmässig lägga ut dessa mindre jobb på de stora aktörerna som för tillfället har de mer omfattande kontrakten som gäller drift och underhåll av landets vägar, eller järnvägar. Nu vill verket ha ökat intresse från maskinentreprenörer runt om i landet.

-Det viktiga är nu att intresserade maskinentreprenörer inte missar det här tillfället. Upphandlingarna av de här ramavtalen annonseras nu i höst, antagligen i slutet av oktober, eller kanske i november. Om man inte är med när de här avtalen nu kommer ut, så kan man nog räkna med att man inte blir aktuell för jobben de kommande åren, säger Mats Otterborn, regionchef på Maskinentreprenörerna (ME), och som har varit delaktig i ett projekt tillsammans med Trafikverket att se över hur man kan göra det enklare för medelstora maskinentreprenörer att lämna anbud på jobb som Trafikverket vill få gjort.

Att Trafikverket officiellt anstränger sig för att få detta att fungera är officiellt och framgår till exempel i verkets leverantörmarknadsanalys från 2016. Där står uttryckligen såhär:

”För att säkerställa en dynamisk marknad där små och medelstora företag kan växa och både agera som underentreprenör och där det är relevant som huvudentreprenör driver Trafikverket ett aktiv arbete med att främja förutsättningarna för små och medelstora företag”.

Trafikverket har strategier för att sänka inträdesbarriärer för små och medelstora företag inom markentreprenader till exempel. Det har gjorts försök med förenklade förfrågningsunderlag för att se om det underlättar. Maskinentreprenörerna och Trafikverket har också utformat en utbildning för att små och medelstora företag lättare ska kunna lämna tydliga och konkurrenskraftiga anbud på den här typen av jobb. Särskilt med tanke på ramavtalen som kommer ut nu i höst.

 

Micael Appelgren

Publicerad den: 2017.9.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare