– Det skulle vara häftigt att få köra en Menzi Muck, säger Pernilla Eklund, maskinförare på jakt efter en maskin.

Publicerad den: 2017.6.19

”Jag har blivit nördig på maskiner”

Jag och min maskin: Pernilla Eklund har hamnat i verklighetens moment 22. Utan erfarenhet får hon inget jobb och utan jobb få hon ingen erfarenhet. Pernilla är maskinförare på jakt efter en maskin.

Låst innehåll

Sex månader om året har Pernilla Eklund anställning som kyrkogårdsarbetare vid Norrköpings Pastorat. Under vintrarna är hon arbetslös. Nu laddar hon för att testa en ny bransch.

Hur ska du förändra din situation?
– Jag har gått en utbildning på Yrkesakademin och utbildat mig till maskinförare. Nu har jag utbildningsbok för grävmaskin, hjullastare och traktorgrävare, samt ADR 1:3 och Arbete på väg. Jag började i november och i april gjorde jag praktik.

Praktiken var i en bandgrävare, vad tyckte om den?
– Den har några år på nacken, så det var en perfekt maskin att börja arbeta i. Jag fick gräva ner schaktmassor med mycket stora stenar och gräva öppna diken. Jag fick sköta mig själv och arbeta i min egen takt och bli säkrare på spakarna.

– Maskinen hade ingen tiltrotator, bara tilt och planerskopa, så det tog ett litet tag att få till dikena. Det var riktigt kul och när jag gjort första diket var jag tvungen att ta en bild. Mitt livs första dike!

Var det inte lite ensamt att ge sig ut första gången?
– Jag kände mig inte ensam direkt, men skulle kanske känna mig lite strandsatt om något hände. Mobiltäckningen var lite dålig just där. Men allt gick bra.

Hur kom det sig att du valde just maskinföraryrket?
– Jag har sedan tidigare en anläggarutbildning. När jag sökte jobb förra sommaren krävde en firma yrkesbevis. För att få det kontaktade jag BYN. De var mycket hjälpsamma och tipsade om att jag kanske skulle utbilda mig till maskinförare istället. De menade att det finns en brist på förare och att tjejer är efter­frågade.

– Jag fick hjälp av Arbetsförmedlingen och började på Yrkesakademin.

Var ett liv med grävmaskiner rätt val för dig?
– Ja, nu har jag blivit riktigt nördig på maskiner. Sedan jag började ser jag grävmaskiner i varenda buske, de såg jag aldrig förr. I maj var jag uppe på Maskinexpo för att lära mig mer om branschen. Jag till och med testade Kubotas tävling. Det var jättekul.

Men du har inte fått något jobb?
– Nej, sedan praktiken har jag sökt många jobb. Men det går trögt, flera företag säger att de inte har tillräckligt lätta jobb att sätta en nybörjare på.

Varför gjorde du en egen annons och publicerade på Facebooks Maskinistgrupp?
– Sociala medier har genomslagskraft. Jag tog en selfie på mig själv framför maskinen och tänkte att det borde få bättre uppmärksamhet än bara text. Jag har fått många positiva kommentarer och några intressanta tips, men än har det inte blivit något jobb.

– Det heter att branschen skriker efter folk, men jag har inte märkt det. Alla vill ha folk med minst två års erfarenhet, så det är verkligen moment 22.

– Trots att det är motigt tänker jag inte ge upp. Jag är helt fokuserad på att få ett jobb som maskinförare och räknar iskallt med att det ska lösa sig innan säsongen är över.

 

Text och foto: Sofia Barreng

Publicerad den: 2017.6.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare