Firmans Case startar varje gång och har ett gott ljud i motorn enligt Christer Gustavsson.

Publicerad den: 2016.9.2

”Jag har lärt mig vad siffror egentligen betyder”

Jag och min maskin: När Christoffer Gustavsson stod inför kärva tider valde han att skaffa sig järnkoll på företagets siffror. Idag använder han ett projekthanteringsprogram han själv låtit konstruera.

Låst innehåll

Lös sand och nästan inga stenar gör kabelläggningen till ett rent nöje i trakterna runt småländska Målilla. Här arbetar Christoffer Gustavsson med dragning av el och fiber.

Är det här ett typiskt jobb för er firma?

– Ja, vi gör mycket kabeldragningar. Det blev så eftersom min far, som startade firman, från början jobbade i den branschen. När han startade entreprenadfirma var det naturligt att börja med en traktorgrävare för att sätta stolp och kabel, sen följde en linjemaskin.

ANNONS:

Vilka andra jobb gör ni?

– Det blir lite olika. Vi gör förarbeten inför asfaltering, enskilda avlopp, dränering och plattläggning. Fiber har det dock inte blivit så ofta eftersom jag upplever att det är ganska övergående. I till exempel Hultsfred och Silverdalen är det mesta redan gjort. El är mera långsiktigt, det brukar alltid finnas jobb.

Hur ser läget ut här i Småland?

– Just nu går det ganska bra. Åren 2013 och 2014 var det lite kärvare för oss. Då hade vi 7-8 anställda och kunde inte ha kvar alla. I dag är vi fyra personer inklusive min far Christer och mig själv. Vi har även en anläggare knuten till oss på heltid som F-skattare.

– Dessutom har vi ett samarbete med två andra firmor som vi delar jobb med.

Hur fattades beslutet att minska antalet anställda?

– När jag förstod att vi inte kunde fortsätta på det vis vi höll på bestämde jag mig för att sätta mig in ordentligt i alla våra siffror. Jag bytte redovisningskonsult och satt i timmar med banken. Ställde många frågor och lärde mig att förstå vad siffrorna egentligen betyder.

Hur menar du?

– Det är ju stor skillnad på de pengar som finns på banken och de pengar som finns i bokföringen. Jag lärde mig att skriva realistiska avskrivningsplaner för alla maskiner och började göra en budget för verksamheten. Jag skaffade mig kontroll och istället för att köpa begagnade maskiner för att kunna hålla alla anställda med jobb väljer jag nu istället att göra en noggrann kalkyl och investera i en ny maskin.

– Det blev tydligt efter studier av föregående års balans- och resultatrapporter att företaget fungerar bra med fyra anställda som bas. Då kan vi hålla alla med jobb även under vintern.

Några andra förändringar?

– Jag har valt att låta konstruera ett skräddarsytt projekthanteringsprogram just för vårt företag. De som går att köpa kändes alldeles för komplicerade. Det var en klar fördel att bolla idéer med konstruktören och själv bestämma vilka funktioner som skulle ingå.

– Nu kan alla rapportera in jobb via en app i telefonen, jag ser exakt vad som har körts och får ett fakturaunderlag. Jämfört med att försöka få ordning på en bunt veckolappar så är det otroligt smidigt.

Taggar: , , , ,

Text och foto: Sofia Barreng

Publicerad den: 2016.9.2

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare