Robert Holmsten uppskattar en tystgående maskin när han arbetar i villaområden.

Publicerad den: 2018.11.15

”Jag råkade faktiskt snudda en högspänningskabel”

Jag och min maskin: När det blev dags för ny maskin fick Robert Holmsten välja själv. – Jag såg en annons om den här maskinen och det blev bra. Den är både smidig och tyst.

Låst innehåll

Egenskaperna smidighet och tysthet passar alldeles utmärkt när arbetsuppgiften är att gräva fiber i villaområden. Robert Holmsten satt tidigare i en bandgräv-maskin, men tycker att det är bättre med hjulgrävare.

Varför föredrar du den här typen av maskin framför en bandgrävare?
– Med en hjulgrävare klarar jag mig själv. Jag har med mig allt jag behöver i vagnen, inklusive grus. Med bandgrävaren var jag tvungen att beställa grus och få hjälp att flytta maskinen. Nu är jag mer självständig.

ANNONS:

Hur gick det till när du fick ny maskin?
– Jag hade faktiskt tjatat ett par år om att jag ville ha en annan maskin. Så såg jag den här maskinen i en annons och chefen sa att jag fick ta hem och prova den som demomaskin.

– Efter några veckor frågade han om jag tyckte att den dög att köpa och det tyckte jag. Sedan skickades den på utrustning och sedan februari i år är det min maskin. Hittills har jag hunnit köra 615 timmar.

Vad är det som du tycker bäst om?
– Den är väldigt smidig, den har kort överhäng och det gör att jag kommer fram där det är trångt. Eftersom jag jobbar nästan enbart med fiber och el är det ofta ont om plats.

Andra saker som du tänker om maskinen?
– Jag tycker att den är riktigt följsam i hydrauliken. Den har två hydraulpumpar vilket innebär att jag kan gräva och köra samtidigt och det är bra.

– Hytten är bekväm och sikten är god. Dessutom säger folk som går utanför maskinen att den är tyst vilket naturligtvis är bra när man jobbar i villaområden.

Hur är den servicemässigt?
– En sak är riktigt smart, det går att se oljenivåerna genom ett galler utan att öppna någon lucka. Det blir en enkel vana att slå en blick in genom gallret. En annan funktion är att den var femte timme vänder på kylfläkten och blåser rent filtren. Det har hänt några gånger att jag hoppat högt när det händer, men det är riktigt bra.

Du är från början utbildad bilmekaniker, varför jobbar du som grävmaskinist?
– Jag märkte att ryggen inte tålde det jobbet, det här är mycket bättre.

Vad är fördelarna med att vara grävmaskinist?
– Det är ett roligt jobb med frihet och ansvar. Dessutom är vi ett trevligt gäng på firman. Jag ser på nätet att andra företag söker folk, men jag ser ingen anledning att byta, jag trivs här.

Stöter du aldrig på villaägare och andra som är sura?
– Jo, det är klart, men det kan till och med vara lite roligt. Ofta är de dock nöjda. Vi brukar jobba på rätt snabbt, våra grovisar blåser fibern också och håller ofta på med det under tiden som jag börjar återställa. Inom en vecka från att vi börjar brukar asfalten var på plats.

Inga överraskningar i kabeldiket?
– Faktiskt råkade jag snudda en högspännings-kabel för ett par veckor sedan. Ledningskollen hade märkt ute en annan kabel en bit bort, men missat denna. Allt gick bra, jag tog bara skyddshöljet.

Text och foto: Sofia Barreng

Publicerad den: 2018.11.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare