Publicerad den: 2018.3.17

”Jag skulle tröttna på att sitta i en stor bandgrävare.”

Jag och min maskin: – Det är omväxlingen som gör jobbet så kul. Emil Kumlin bytte livet som lantbruksarbetare i mjölkbesättning mot livet i grävmaskinshytten. Han ångrar sig inte.

Låst innehåll

Strax norr om småländska Västervik radar sju helt nya villor upp sig utmed vägen mot halvön Norrlandet. Emil Kumlin och hans Volvogrävare har varit på plats från början.

Vad har dina arbetsuppgifter varit?
– Vi började arbetet strax efter jul och då var det mitt jobb att vara med och lasta av allt byggnadsmaterial när leveranserna kom.

ANNONS:

– Det första som hände var att marken pålades. Området ligger i en svacka mellan några berg och är fyllt med lera, sand och överst matjord. En pålningsmaskin från Norrköping användes för att påla till fast berggrund, arton meter ner.

Gick allt väl?
– Jodå, det gick enligt planerna. Parallellt med att området pålades började vi med grundläggningen. Villorna står på torpargrund.

Har du moderna maskinstyrningssystem till din hjälp?
– Nej, inte de värsta grejorna, men jag har ett system som hjälper till att få höjder och fall korrekta. Vi funderar på att flytta ett system från en annan maskin till den här, men tillsvidare handlar det mycket om att jobba med ögonmått och noggranna
utsättningar.

Emil Kumlin har en elektrisk omvandlare som extra utrustning till maskinen. Den kommer till användning när han måste pumpa vatten på otillgängliga platser.

Du brukade jobba med kor, hur kom det sig att du nu sitter i en grävmaskin?
– Jag gick Naturbruksgymnasiet och efter det fick jag jobb på en mjölkgård. Vid ett besök på min gymnasieskolas informationshelg fick jag provköra en grävmaskin och bestämde mig för att vidareutbilda mig. Jag tog förarbevis och började söka jobb. Som tur var fick jag ett bra jobb nästan direkt.

Är du nöjd med ditt byte av yrke?
– Ja, det här är mycket mer omväxlande och arbetstiderna är betydligt bättre. Vi börjar på morgonen och slutar i vettig tid på eftermiddagen. Det gör att jag kan ägna mig åt saker på fritiden. När jag jobbade i ladugård var arbetstimmarna inte lika bra. Dessutom tjänar jag bättre nu.

Just nu sitter du i en hjulgrävare, är det din favoritmaskin?
– Jag tycker om omväxlingen i en hjulgrävare. Vi gör så många olika typer av jobb, det kan vara asfaltsjusteringar, utemiljöer, husgrunder, själva blandningen är rolig. Jag tror att jag skulle tröttna på att bara sitta och gräva i en stor bandgrävare.

Maskinen är ganska ny, vad tycker du om den?
– Den har gått 1 600 timmar och innan dess körde jag en mindre maskin. Jag är mycket nöjd med den här. Den förra hade inga stödben och inget schaktblad, men det ville jag absolut ha på den här. Det är betydligt bättre att jobba när man kan lita på att maskinen står stadigt.

– Arbetsmiljön är tyst och bra. Jag uppskattar också bomfjädringen som både gör det bekvämare att köra maskinen och minskar risken att spilla ur skopan när det är ojämnt underlag.

– En annan stor förbättring är tiltrotatorn. Den förra jag hade var inte lika bra. Till exempel kan jag nu plocka riktigt tunna stolpar med gripen, den förra gripen stängde inte lika mycket.

Taggar: ,

Text och foto: Sofia Barreng

Publicerad den: 2018.3.17

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare