John Deere köper tyska Wirtgen Group för att komplettera sitt produktutbud på vägbyggnadssidan. Foto: Wirtgen

Publicerad den: 2017.6.2

John Deere köper Wirtgen

Företagsköp: Den amerikanska maskintillverkaren John Deere köper tyska Wirtgen Group. Genom köpet kompletterar Deere sitt produktutbud på vägbyggnadssidan, och får även tillgång till Wirtgens återförsäljarnät.

Låst innehåll

John Deere ser att investeringarna i infrastruktur ökar markant på flera världsmarknader, och vill ha komplement till sina produkter som grävare, hjullastare, dumprar, bandschaktare och väghyvlar. Genom köpet av Wirtgen får man tillgång till asfaltläggare, vältar, krossar och siktar. Dessutom maskiner för renovering av vägar och anläggningar för tillverkning av asfalt med mera. I Wirtgen Group ingår varumärkena Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleeman, Benninghoven samt Ciber.

– Den här affären ökar våra möjligheter att marknadsföra våra anläggningsmaskiner globalt. Investeringarna i vägbyggnad och infrastrukturprojekt har ökat i en snabbare takt än den totala byggindustrin, och tenderar även att vara mindre cyklisk. Det finns en global förståelse för att förbättringar av infrastruktur är högsta prioritet, och att många vägar är i behov av reparation eller ombyggnad, säger Max Guinn som är chef för Deeres division för anläggnings- och skogsmaskiner.

I Sverige finns John Deere med skogs- och lantbruksmaskiner. Nu får man tillgång till Wirtgen Sveriges organisation, men om det innebär att Deere kommer att börja sälja sina anläggningsmaskiner även i Sverige återstår att se.

John Deere betalar 42,5 miljard kronor för Wirtgen Group, som 2016 hade en omsättning på 24,7 miljarder kronor. Antalet anställda är 7 500. Innan affären kan slutföras måste den godkännas av konkurrensmyndigheter.

Taggar: ,

Av: Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2017.6.2

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare