– Det är mycket bra att domstolen nu har slagit fast att det inte är acceptabelt att Hässleholms kommun hindrar privata företag från att gräva ner fiber genom att vägra upplåta mark, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten. Foto: Andreas Eklund

Publicerad den: 2019.3.15

Kommun får inte stoppa privat fiber

Konkurrens: Hässleholms kommun får inte hindra privata fiberföretag att gräva ner fiber i kommunen. Det framgår av en dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Låst innehåll

Hösten 2015 meddelade Hässleholms kommun att den inte längre avsåg att upplåta mark till företag som ville etablera fiberanslutningar till kommunens invånare. Skälet var att kommunen ville förbättra förutsättningarna för sin egen fibersatsning.

Konkurrensverket vände sig till Patent- och marknadsdomstolen för att få fram ett förbud mot Hässleholms agerande. Domstolen har nu slagit fast att det var fel av Hässleholms kommun att neka upplåtelse av mark till privata företag som vill etablera och sälja fiberanslutning till kommunens invånare.

ANNONS:

– Det är ett principiellt viktigt avgörande som klargör att den metod som Hässleholms kommun använde inte är acceptabel, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Taggar: , , ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2019.3.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!