Publicerad den: 2017.12.19

Kompetens behövs i alla tider

Låst innehåll

Det är omtumlande att se hur digitaliseringen och ökad automatisering slår med full kraft mot vår bransch just nu. Det som hände i mediabranschen för 25 år sedan; det händer nu i maskinentreprenörernas universum. Det kommer ett öppna för nya företag och nya idéer. Kostnader kommer minska på ett område, men öka på ett annat. Det kommer göra lite ont, det kommer att förvåna, och det kommer krävas andra affärsmodeller.

När jag började som journalist på tidningen Arbetet bevakade jag idrott, skrev och ringde in artikeln till huvudredaktionen i Malmö. Idag är det inte ovanligt att en robot skriver den typen av texter själv. Från tidningarna försvann ungefär hälften av arbetsstyrkan på några år. Årtiondet efter försvann mer än hälften av intäkterna och hamnade hos andra aktörer.

Det som dock aldrig kommer att förvinna, det är behovet av kompetens. Tricket är att räkna ut lite före alla andra vad det är för kompetens som kommer att behövas om tio år. Och då måste man kunna måla upp ett troligt scenario i huvudet. Ett sätt att lyckas med det är att sköta sin omvärldsbevakning. Och det gör du bäst genom att hänga med och följa Maskin­entreprenören.

Micael Appelgren, Chefredaktör

Publicerad den: 2017.12.19

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare