Publicerad den: 2017.8.16

Låt kvinnorna rädda byggbranschen!

Låst innehåll

Byggbranschen är för viktig för vårt samhälle för att vi ska fortsätta låta bekväma och kortsiktiga män montera ner den. Det är obegripligt att så många gör så lite för att stoppa fusk, svartjobb och farliga arbetsmiljöer. För mig är det en gåta. Tycker männen inte om vår byggbransch – finns det ingen stolthet bland de som sitter på makten?

Hur kan detta hända? Speciellt med tanke på att Sveriges Byggindustrier vet att svartjobben ökar igen. Runt om i landet handlar storbyggarna upp oseriösa underentreprenörer som gång på gång avslöjas med att inte göra rätt för sig vare sig i Sverige eller i landet där bolaget är registrerat. Lönerna de erbjuder är en bråkdel av de i kollektivavtalet. Dödsolyckor och andra allvarliga tillbud sker alldeles för ofta. Hur kunde det bli så? Hur ska vi kunna locka ungdomar och våra talanger till en bransch som återigen börjar få så dåligt rykte?

ANNONS:

Det går inte, menar jag. Inte om vi fortsätter som nu. Som det ser ut idag tycker till och med jag att ungdomarna gör en riktig analys som inte söker sig till vår bransch.

Men det finns hopp. Jag menar att vi har en historisk chans, om vi nu på riktigt öppnar upp branschen för kvinnor. Kvinnor borde ta över den och göra den till sin. Ny teknik och automatisering banar väg för detta. Och just nu är det fler kvinnor som tar examen på högskolan än män. I dagsläget är 35 procent av alla nyexaminerade civilingenjörer kvinnor. Kvinnor är bättre på att bygga sunda nätverk, och är inte lika intresserade av snabba pengar på andras bekostnad. Jag är också övertygad om att kvinnor överlag har mer empati och därför också kommer göra betydligt mer för att förbättra arbetsmiljön.

Svamlar jag?

Titta på städbranschen. Den hade ett värre rykte än byggbranschen.

Hemfrid som idag är Sveriges största leverantör av hushållstjänster sticker ut. Här har vi en framgångssaga. Hemfrids grundare Monica Lindstedt kom som kvinna in i branschen och har nu ”städat upp Sverige” och banat väg mot vita jobb. Sveriges största företag i den här branschen jobbar seriöst och lockar löpande till sig bra medarbetare. Hemfrid har i dag 500 nöjda anställda som också har bra betalt.

Allt mer talar för att kvinnorna kommer ta över allt fler branscher. Kvinnor presterar redan bäst i skolan och dominerar de högre utbildningarna. Nu fylls bransch efter bransch av ambitiösa och självsäkra kvinnor som vill vara med och bestämma. Jag är övertygad om att de branscher som har turen att attrahera kvinnor kommer se minskad korruption och förbättrade arbetsvillkor. Låt oss därför ta chansen att rädda byggbranschen från osund konkurrens genom att aktivt locka till oss massor av kvinnor.

Håll i hatten gubbar!

Jessica Löfström

Publicerad den: 2017.8.16

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!