Hjullastare var den maskintyp som efterlystes mest under 2018. Totalt efterlystes 61 stycken och 19 återfanns. Foto: Pixabay

Publicerad den: 2019.2.6

Liten minskning av stulna maskiner

Maskinstölder: Under 2018 efterlystes 179 stulna maskiner och redskap, vilket är en minskning med sju procent jämfört med 2017. Av dessa är 139 fortfarande borta, visar statistik från Larmtjänst.

Låst innehåll

Under året efterlystes 179 maskiner och redskap, att jämföra 186 maskiner och redskap året innan. Flest efterlysningar har gjorts under kvartal tre och fyra. Hjullastare och hjulgrävare är de maskintyper som verkar mest eftertraktade av tjuvarna.

– Det är två maskintyper med många användningsområden, vilket gör dom eftertraktade, säger Peter Sundman som är utredare på Larmtjänst.

ANNONS:

Andelen entreprenadmaskiner som inte hittas är dock fortfarande hög. Av de 179 efterlysta maskinerna och redskapen är 139 fortfarande borta.

– Maskinerna är ofta oregistrerade vilket gör de svårare att identifiera om de anträffas efter stöld. Av den anledningen bör man registrera maskinerna eftersom det underlättar identifieringen samtidigt som det kan bidra till att fler stulna maskiner återfinns, säger Peter Sundman.

Den höga andelen maskiner som inte återfinns tyder även på att många av dom försvinner utomlands. Under året har grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner återfunnits i både Polen och Litauen. Majoriteten av stölderna av entreprenadmaskiner sker i Stockholms län.

Taggar: ,

Lars-Olof Tandberg

Publicerad den: 2019.2.6

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare