LKAB producerar apatit från gruvavfall i pilotanläggning. Detta ska sedan användas i mineralgödsel. Foto: Fredric Alm

Publicerad den: 2020.5.29

LKAB tar första steget i förädlandet av gruvavfall

Gruvteknik:

LKAB driver ett utvecklingsprojekt för att förädla gruvavfall till mineralgödsel, fluor och gips bland annat. Nu tas en pilotanläggning i drift i Malmberget där man kan producera apatitkoncentrat ut gruvavfallet, som sedan kan användas i mineralgödsel.

Låst innehåll

Pilotanläggningen är mobil och uppbyggd i containerplattformar för att enkelt kunna flytta inom och mellan LKAB:s verksamhetsorter i Kiruna och Malmberget. Tester på avfallssand kommer att göras på båda orterna och det man gör är att i flera steg genom flotation få apatitmineralet att flyta upp till ytan och skummas av. Processen upprepas flera gånger för att få ut en produkt som kan förädlas vidare med största möjliga behållning i nästa steg, som är en kemisk process för att i slutänden åstadkomma mineralgödsel och sällsynta jordartsmetaller. I processen kommer också stora mängder rent gips och fluor produceras.

ANNONS:

– Vi bedömer att en fullskalig produktion i Malmberget och Kiruna kommer producera cirka 400 000 ton apatit årligen, i två verk som ytmässigt blir ungefär lika stora som våra andra processverk. När vi kan vara igång beror på teknikutvecklingen och projekteringen, men också på andra externa faktorer som miljötillstånd. Vårt mål är att så snabbt som möjligt komma igång med att återvinna vårt gruvavfall till kritiska råmaterial, säger Leif Boström, direktör för affärsområdet specialprodukter samt vd för LKAB Minerals.

– Vi är nu igång med det första viktiga steget, att producera apatitkoncentrat. Vi behöver testa, verifiera och planera för denna produktion noggrant och metodiskt för att få rätt utbyte och kostnader. Dessutom planerar vi för en produktion som är energieffektiv och koldioxidfri vilket medför en del utmaningar, fortsätter Leif Boström.

Taggar:

Ann-Louise Larsson

Publicerad den: 2020.5.29

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!