Marion och Kari Salmi.

Publicerad den: 2020.10.15

”Marion” rustar Sveriges äldsta järnväg

Landet runt: I somras köpte Nora Bergslags Veteranjärnväg en Åkerman H7MC som utrustats med rälshjul för att användas i renoveringsarbetet av Sveriges äldsta järnväg för persontrafik.

Låst innehåll

Redan för tre år sedan när Kari Salmi, med ett långt förflutet inom maskinbranschen, började engagerade sig inom veteranjärnvägsföreningen förde han på tal att köpa en spårgående hjulgrävare.

– I år sålde vi av tre grusvagnar och fick då råd med en Åkerman. Sedan hade vi sådan tur att vi blev erbjudna att även få köpa en rälshjulssats, berättar Kari Salmi. Att det skulle bli just en Åkerman var självskrivet enligt Kari.

ANNONS:

– Jag har kört Åkerman tidigare och vet att det är bra grejer, det finns delar att få tag i och det mesta går att skruva med själv, säger han. Maskinen är från 1989, välbevarad och har körts ungefär 25 000 timmar. Hittills har den bara testkörts på veteranjärn­vägen mellan Nora och Stora Mon, men ska under hösten delta i ett större slipersbyte av ungefär 1 000 sliprar.

– Förutom rälshjulen har vi inte behövt göra speciellt mycket på maskinen. Det har gått en hel del Åkerman­maskiner på järnväg genom åren och det var inga problem att låna hydraulik från stödbenen till rälshjulen så att jag kan köra dem inifrån hytten, förklarar Kari Salmi som till vardags jobbar med teknisk dokumentation på Volvo CE i Eskilstuna.

– Men det finns en del att göra om man vill, vi ska bland annat byta ut däcken, måla undervagnen och så har vi en fjärde hydraulpump att hänga på om vi vill, säger Kari Salmi. Och det kan onekligen vara bra att ha ett rejält hydraulflöde – Kari är nämligen på jakt efter ett buskröjaraggregat för att kunna röja sly längs banvallarna.

– Det är en väldigt trevlig maskin att köra, vi har döpt henne till Marion, säger Kari Salmi. 

Taggar: ,

Text: Ann-Louise Larsson Foto: Privat

Publicerad den: 2020.10.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!