Detta är en annons från Corepart AB

Varje år stjäls maskiner och tillbehör för stora summor.

Publicerad den: 2019.11.4

Maskinstölder – ett vanligt problem som går att undvika

Corepart AB: Stölder av maskiner drabbar både lantbrukare och maskinentreprenörer och innebär inte bara materiella förluster. Den största skadan är ofta produktionsstoppet som både kan bli dyrare, kosta värdefulla kontrakt och i värsta fall leda till konkurs. I dag finns det dock effektiva knep att ta till mot tjuvarna.

Låst innehåll

Anders Wallstenius är Länsförsäkringars motorspecialist. I sina rapporter ser han tydligt att maskinstölderna som drabbar entreprenörer och lantbrukare ligger på en konstant nivå trots hög medvetenhet och skadeförebyggande åtgärder.
– Varje år stjäls det maskiner och tillbehör för stora summor, säger han, och ofta sker brotten på svårövervakade gårdar eller vid enskilda vägbyggen där tjuvarna kan jobba ostört.
Att det som stjäls inte sällan är specialtillverkad utrustning med lång leveranstid gör att den drabbade, förutom att bli av med sin utrustning, förlorar arbetstid och riskerar att bli av med uppdrag. I värsta fall kan det leda till konkurs, säger han.

Exempel på stöldbegärlig utrustning är anpassningsbara styrsystem, positioneringsutrustning och tiltrotatorer. Det stjäls även andra värdefulla tillbehör och reservdelar från entreprenadplatser och servicebilar.
– Om en stöldliga åker fast kan vi se en positiv trend i brottsstatistiken som varar ett tag, men inte längre än till dess att nästa liga tar vid, säger han. För att verkligen göra skillnad krävs det att vi tänker till. Hur kan vi använda belysning och kameror och hur kan vi försvåra för tjuvarna att komma in på områdena i fråga?

ANNONS:

Ove Wiktor, Corepart.

Anders Wallstenius är tydlig med att försäkringsbranschen kan bidra med information om vad man kan göra för att skydda sig. Genom att investera i en larm- eller övervakningslösning eller i stöldförebyggande produkter anpassade efter sin situation, såsom godkända lås eller stöldmärkning med ”micropunkter” och DNA så ökar chansen att man får behålla sin maskin och utrustning. Dessutom kan det innebära fördelar som reducerad eller ingen självrisk för kunden om maskinen eller tillbehör försvinner, säger han.

Läs mer: Skräddarsydda säkerhetslösningar för dina behov

En annan som har erfarenhet av maskinstöldsproblematiken är Ove Wiktor på Corepart, ett snabbväxande säkerhetsföretag som levererar nydanande säkerhetslösningar genom ett innovativt förhållningssätt gentemot kundens säkerhetsutmaningar.

– När vi lyssnar på våra kunder – inte minst i kontakten med lantbrukare och andra maskinägare – märker vi att det finns behov av att flytta ut försvarslinjerna med hjälp av säkerhetsteknik som möjliggör att du tidigt kan se vem som kommer in på ditt område, alltså ett system som säger till innan till exempel dörrarna till maskinhallarna blir uppbrutna.

Av erfarenhet vet Ove Wiktor att alla områden har olika förutsättningar och att alla kunder har olika önskemål. En gemensam utmaning för många är dock att det rör sig om stora arealer som sällan låter sig inhägnas och där det är svårt att jobba med klassiska larmlösningar.

– Ett problem med traditionella kameror, säger han, är att de kan reagera på allt från svajande träd till katter eller fallande löv. Därför är det bättre att använda säkerhetsteknik såsom värmekameror, radar och IVA-kameror som dels eliminerar de flesta falsklarmen, dels detekterar oönskad aktivitet på ett effektivt sätt. En värmekamera kan känna av en människa på hundratals meters avstånd och sedan är det bara fantasin som sätter gränsen för vad man vill ska hända. Det vanliga är att ägaren får en notifiering i sin mobiltelefon eller att en strålkastare tänds.

Även radarteknik är ett bra alternativ för den här typen av områden, menar han. När sensorn detekterar en rörelse vrids en kamera dit och följer sedan målet. Samtidigt får ägaren ett meddelande i sin mobil inklusive ett filmklipp som visar vem som befinner sig på platsen.

– Ett larm kan självklart också gå till vaktbolag, fortsätter han, men det är sällan aktuellt när det gäller byggen eller gårdar som är ensligt belägna.

Den tredje lösning som Ove Wiktor rekommenderar är en speciell typ av optiska kameror, IVA-kameror, som tack vare avancerad teknik med anpassad mjukvara kan analysera vad det är som rör sig på bilden. Systemet programmeras till att känna igen avvikande beteenden – om någon till exempel uppehåller sig onormalt länge på en plats varnar systemet.

– Ofta är det tillräckligt avskräckande för tjuven att veta att den är iakttagen. Med en tidig varning har du även möjlighet att sätta in en åtgärd, avslutar Ove Wiktor.

Läs mer: Skräddarsydda säkerhetslösningar för dina behov

Taggar: ,

Text & Foto: Corepart AB

Publicerad den: 2019.11.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare