Maskintest: Liugong 856 H

Pris: 1 730 000


Snittbetyg:

4.1

Specifikationer


Tekniska data

Vikt:
18 200 kg

Motor:
Cummins QSB 6,7 steg 4

Effekt:
160 kW (215 hk)

Transporthastighet:
40 km/tim

Brytkraft:
180 kN

Ljudnivå, hytt:
70 dB(A)

Ljudnivå, extern:
106 dB(A)

Tipplast, rak:
12 700 kg

Tipplast, svängd:
10 900 kg

Grävdjup:
65 mm

Lyfthöjd:
4 028 mm

Dumphöjd:
1 192 mm

Dimensioner

Längd:
8 318 m

Höjd:
3 450 m

Bredd:
2 750 m

Standardutrustning
”Motorn svarar med kraft när det behövs utan att ’stånka’.” Maskintestare Göran Westerberg

Publicerad den: 2018.8.20

Detta är en stark prisvärd kines

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Den här gången testar vi en 18 tons hjullastare från Liugong. En maskin som har en hel del bra och praktiska lösningar och en kraftfull motor. Hyttkomforten är god med en väl fungerande klimatanläggning. Känslan är att kvalitén inte håller högsta nivå på vissa komponenter så som gångjärn till exempel.

ANNONS:

Hytt: Första fotsteget är placerat på en bra höjd från marken med rejäla ledstänger att hålla sig i. Detta gör det lättare att ta sig i och ur maskinen på ett säkert sätt. Knappfunktionerna har en väl beprövad placering på A-stolpen  vilket är bra då de är lätta att komma åt och lättöverskådliga.

Sikten framåt är mycket bra tack vare den stora och välvda rutan. Däremot har man valt en kamera som endast ser bakåt. Här kunde man valt att även montera kameror på sidorna tillsammans med en större skärm.

Kontrollen för klimatanläggningen sitter placerad till höger uppe i taket. Där tycker jag att man kunde ha valt en placering mera framför föraren för en enklare hantering av displayen. Klimatanläggningen fungerar i övrigt mycket bra och jobbar sig snabbt och effektivt till önskad temperatur. När den önskade tempen är uppnådd går fläkten tyst och åtta luftventiler gör att det blir ett jämnt flöde och lätt att till exempel hålla imma borta från rutorna.

Ljudnivån i hytten är låg, 70 decibel. Stolen erbjuder tillräckligt med inställningar för en bekväm arbetsställning. Däremot hade jag önskat en till led på rattstången för att kunna vicka den till ett optimalt läge och på den testade maskinen satt ratten löst vilket kan tyckas märkligt.

Hydraulik: Känslan i hydrauliken är god när man jobbar med maskinen och den känns stadig och stabil. Kraften finns, hydrauliken är följsam och mjuk även vid rågade skopor. Möjligen hade lite mer snabbhet vid bomlyft varit önskvärt.

Motor och drivlina: Den 6-cylindriga cumminsmotorn gör verkligen jobbet och har en lugn gång. Motorn svarar med kraft när det behövs utan att ”stånka”. Det finns en enkel och välplacerad fingerväxling vid spaken. När automatväxlingen är inkopplad upplever jag däremot att den testade maskinen inte riktigt är optimerad då den ibland hugger vid kraftigt gaspådrag.

Service och underhåll: Positivt är att motorluckan har elektrisk hydraulöppning och att manöverknappen sitter lättillgängligt. Stänkskärmarna går att vrida ut för lättare åtkomst vid service.

Positionen på den långa oljestickan gör att den kan vara lite svår att få i och ur och när man ska öppna upp för att rengöra vid fläkten går luckan väldigt trögt, men i övrigt sitter de dagliga servicepunkterna väl placerade. En mycket bra detalj är de fotsteg som är placerade runtom hytten med bra ledstänger för att på ett enkelt och säkert sätt till exempel kunna putsa rutorna runtom hytten.

Text: Göran Westerberg Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2018.8.20

Betyg: Liugong 856 H


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare