Maskintest: Hyundai HX 300 L

Pris: 2 520 000 kr


Snittbetyg:

4.4

Specifikationer


Tekniska data

Vikt:
32 000 kg

Motor:
Cummins QSB6,7

Effekt:
180 kW (242 hk)

Transporthastighet:
5,9 km/t

Max räckvidd:
10,95 m

Max grävdjup:
10,72 m

Grävkraft:
168,7 kN

Dragkraft:
26 500 kg

Dimensioner

Bomlängd:
6,25 m

Totalbredd:
3,2 m

Hyttens totalhöjd:
3,03 m

Standardutrustning”Maskinen är försedd med kamera i 360 grader vilket ger en god och tydlig överblick runt maskinen vid förflyttning.” Maskintestare Tryggve Eriksson

Publicerad den: 2018.5.21

Ett tystgående kraftpaket med valmöjligheter

Hyundai HX 300 L: Det här är en 30-tons produktionsmaskin som är lätt att anpassa till det arbete som ska utföras. Bra säkerhet med kameratäckning i 360 grader och ett system som varnar om en människa eller fordon kommer för nära. Minus för första fotsteget som sitter onödigt högt.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

I den här maskinen kan föraren anpassa arbetet till den uppgift som skall utföras. Storleken och valmöjligheterna gör maskinen lämplig som produktionsmaskin, inställning till flytläge på bommen är en fördel vid bergavtäckning, och det finns möjlighet att välja flöde för att anpassa hastigheten på bom vid lastning i 90 grader eller svänghastighet vid lastning i 180 grader.

Maskinen är försedd med kamera i 360 grader vilket ger en god och tydlig överblick runt maskinen vid förflyttning. Ett varningssystem larmar om någon person kommer för nära maskinen, eller om man kommer för nära ett lastfordon vid förflyttning. ”Straight travel” gör att maskinen kan förflyttas med pedal eller en spak. Start – stopp är key-less, inget fumlande med nyckel.

ANNONS:

Maskinen känns något ostabil vid fullt utligg, känns som man står och gungar. Det kan bero på skopstorlek eller att rototilten med grip väger närmare ett ton. Basmaskinen utan rototilt är nog väl balanserad. Vi var två som testade maskinen och vi var båda överens om stabiliteten. Den tystgående Cumminsmotorn på 180 kW ger tillräcklig kraft för en 30 tons maskin.

Hytt: Den rymliga hytten ger en känsla av komfort, den stora displayen med alla menyval är mycket tydlig. Stolen med inställningsmöjligheter och armstöd ger en avslappnande körställning och det finns gott om utrymme bakom om man skjuter den bakåt. Alla knappar och reglage är väl synliga och lättåtkomliga, även om sikten är god ger kamerasystemet föraren en känsla av extra trygghet.

Dock kan man ha synpunkter på tillträde till hytten. Avståndet från mark till första fotsteget på bandramen ligger på 60 centimeter vilket är väl högt även för en långbent förare. Varför inte placera två fotsteg på bandramen? Det skulle inte utgöra något hinder och man skulle få en bättre trepunktsfattning. Den låga ljudnivån i hytten är behaglig.

Hydraulik: Hydrauliken känns mjuk och följsam, inga ryckigheter, möjligheten att ställa flödet till hydraulpumparna utifrån det arbetsmoment som skall utföras får ses som en stor fördel ur produktionssynpunkt. Att anpassa styrka, snabbhet, och mjuksvängen passar bra vid redskapsbyte.

Motor/drivlina: Cumminsmotorn på 180 kW ger kraft, och två hastighetslägen vid förflyttning är tillräckligt. Ljudnivån höjs inte nämnvärt då motorn belastas.

Service och underhåll: Maskinen är servicevänlig, det som behöver kontrolleras vid daglig tillsyn är väl synligt och lättåtkomligt och väl skyddat. Som på många stora maskiner måste man dock klättra upp för att kunna kontrollera motoroljan. Halkskydden är av bra gummityp. Vad som saknas är belysning i motorrum och bakom luckor. Man ska inte behöva stå med en ficklampa i munnen i mörkret en tidig morgon för att kunna kontrollera oljenivåer.

Text: Tryggve Eriksson Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2018.5.21

Betyg: Hyundai HX 300 L


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare