Maskintest: Kobelco SK75SR

Pris:


Snittbetyg:

4.6

Speficikationer


Tekniska data

Vikt:
7 540–7 760 kg.

Motor:
Isuzu AP-4LE2X cylindervolym 2,179 liter.

Effekt:
42 kW/2 000 varv/min.

Transporthastighet:
5,3/2,6 km/t.

76,8 kN.
6,76 m.

Max grävhöjd:
7,75 m.

Kapacitet

Grävkraft sticka:
35,2 kN.

Grävkraft skopa:
52,7 kN.

Dragkraft:
76,8 kN.

Standardutrustning”Det märks snabbt att det här är en maskin med kvalitet”. Maskintestare Peter Hedblom

Publicerad den: 2018.2.15

Genomtänkt maskin som andas hög kvalitet

Kobelco SK75SR: Den här maskinen gör ett bra intryck. När testen utförs på ME Utbildningscenter är vi tre som deltar för att få en mer heltäckande bild. Ibland är det ju tycke och smak som styr. När vi väl är klara landar vi på en maskin som är klart över medel i sin klass. Tyst, rymlig och modern maskin som är lätt att serva.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Kobelco SK75SR är en maskin som känns stabil för att ändå vara en så liten maskin. Jag och kollegorna tyckte att maskinen var behaglig att köra, följsam och lättkörd. En maskin som man skulle kunna tänka sig att köpa om man hade jobb för storleken.

Att det finns olika maskiner från olika tillverkare och att vissa föredrar ett märke, och andra ett annat, är ju väl känt. Men vi som håller på i branschen vet ju att det många gånger är möjligheten till snabb service om något havererar som är mycket viktigt för valet av maskin. Det bör man alltid beakta. Dessutom är det en sak att testa en ny maskin, en annat att veta hur den går efter några år i arbete.

ANNONS:

Den Kobelco SK75SR som vi testar är utrustad med säkerhetssnabbfästet EC Oil och en tiltrotator från Engcon. Det märks snabbt att det här är en maskin med kvalitet. Rymlig i motorutrymmet också fast det är en kortrumpad maskin. Som vi bedömer är den också väldigt servicevänlig.

Hytt: Att hytten har tillverkats så att den är rymlig är naturligtvis mycket uppskattat när man väljer en liten maskin. I testmaskinen sitter en luftfjädrad Grammerstol, som gör att man kan sitta bekvämt och jobba hela dagen. Arbetsställning och arbetsmiljön i hytten är också bra. Att kliva i och ur hytten är heller inga problem och väl i hytten går det enkelt att ställa in stol och armstöd, även om man är relativt lång. Utrymmet bakom stolen är också helt godkänt.

Placeringen av knappar och instrument känns genomtänkt och sitter där de ska. Att man kan justera flödet till extrahydrauliken inifrån hytten är positivt. Det som överraskar är den låga ljudnivån, som upplevs låg både för den som arbetar runt maskinen och för föraren. Det är också bra sikt runt om maskinen.

Hydraulik: Kobelco har ju gott rykte när det gäller hydraulik. Maskinen är följsam, och vi upplever inga störningar när det gäller larvning eller styrning. Det är inget annat att göra än att ge Kobelcon högt betyg för sin hydraulik denna gång också.

Bommens och stickans rörelse är mjuk och följsam och går väldigt fint både utåt och inåt. Rullarna är lagom känsliga, men här brukar ju olika förare tycka olika, som bekant. Maskinens hydraulkretsanalys har fått nya pumpar med hög verkningsgrad
i ett elektrohydrauliskt styrsystem med tre pumpar som ersätter det konventionella mekaniska system.

Motor/drivlina: Motorn är en ISUZU AP-4LE2X som känns stark (42 kilowatt, 4-cylindrig, direktinsprutning med turboladdare, laddluftkylare) och går väldigt tyst. En brandvägg som skiljer pumputrymmet från motorn ökar säkerheten.

Service och underhåll: Trots att det är en kortrumpad modell har tillverkaren lyckats bra med att göra allting lättåtkomligt. Vattenseparatorn sitter mycket åtkomligt ovanför hydraulpumpen. Slangarna till pumpen är lättåtkomliga. Timmätaren går att läsa av när du står utanför maskinen. Det är lätt att komma åt säkringsdosan som annars finns bakom stolen på många maskiner.

Text: Peter Hedblom Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad den: 2018.2.15

Betyg: Kobelco SK75SR


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.6

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareDo NOT follow this link or you will be banned from the site!