Maskintest: Hitachi ZX225USLC-6

Pris: 1 720 000


Snittbetyg:

4.4

Specifikationer


Tekniska data

Vikt
26 000 kg

Motor
Isuzu AR-4HK1X

Effekt
128,4 kW

Transporthastighet
5,5 km/t

Max grävkraft
114 kN

Max brytkraft
158 kN

Ljudnivå, hytt
71 dB

Max. grävdjup
6 620 mm

Max räckvidd
10 110 mm

Max grävhöjd
11 230 mm

Dimensioner

Bomlängd
6,25 m

Totalbredd
3,2 m

Hyttens totalhöjd
3,03 m

Standardutrustning
”Hitachi 225 US LC är på många punkter en kvalitetsmaskin.” Maskintestare Thomas Bladh

Publicerad den: 2018.6.18

Hitachi kan sin hydraulik

Hitachi ZX225USLC-6: När jag börjar köra en bandgrävare som Hitachi 225 US LC behövs det inte så lång stund för att känna att detta är en maskin som är lätt att tycka om. Bekväm maskin som är mjuk och följsam direkt när jag börjar gräva. Och det är lätt att hitta en bra och rätt körställning. Inget av detta är dock förvånande. Hitachi är ju en kvalitetsmaskin.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Den här Hitachigrävaren har ett kompakt format med ”kort rumpa”. Dagens maskiner i denna storleksklass är oftast utrustade med tiltrotator, vilket gör att stabiliteten kan bli sämre vid långa utlägg med för stor skopa. Detta är ofta ett problem med kompaktmaskinerna, att stabiliteten försämras vid långa utlägg.

ANNONS:

Hitachi 225 US LC är på många punkter en kvalitetsmaskin. En uppskattad funktion vid lastning av schakt på fordon är att jag med ett enkelt val i den tydliga displayen kan välja att bommen ska få ökad effekt och hastighet. Detta gör att lastcyklerna blir korta. Lika enkelt är det att till exempel vid finplanering välja inställningar som passar förarens körsätt.

Hytt: Det är inga problem att gå i och ur maskinen. Bra ledstänger och handtag gör att trepunktsfattning fungerar. På plats i stolen så sitter föraren bra. En detalj som tyvärr drar ned betyget på maskinen, och som ofta är ett problem med kompaktmaskinerna, är att golvplatsen i hytten inte är så stor. Det är inte lätt att få skorna förbi pedalerna utan att fastna i dem.

Förvaringsutrymmet bakom stolen är litet. Matlådans storlek får inte vara större än en svensk snusdosa för att rymmas här. Däremot finns det bra utrymme under displayen så vattenflaska eller termos sitter stabilt.

Placeringen av display och knappar är väl genomtänkt och lättöverskådligt, och displayen är tydlig och enkel att orientera sig runt i. Ljudnivån är behaglig.

Hydraulik: Hydrauliken på maskinen är väldigt bra och känns harmonisk i rörelserna. Precisionskörning är inga problem. De tre variabla axialkolvpumparna jobbar väldigt effektivt och med hög verkningsgrad. Maskinen är mjuk och följsam vid schaktning, planering och lastning. Vad blir nästa steg i utvecklingen med hydrauliken, går det att förfina mer?

Motor/drivlina: Inga problem med motorn och ljudnivån är behaglig även utanför maskinen. Maskinen drivs av en 4-cylindrig 5,1 liters motor på 128 kilowatt (174 hästkrafter). Kraften är det inget fel på och det går verkligen att ösa på.

Service och underhåll:
Den dagliga kontrollen görs enkelt på maskinen. Rejäla tillträdesleder med bra räcke och säkra fotsteg gör att den dagliga kontrollen kan utföras utan att man behöver vara rädd för att halka eller inte kunna använda trepunktsfattning.

En del saker var dock inte helt optimala. Avluftningen till hydraultanken har placerats precis mellan två steg uppe på maskinen vilket gör att det är lätt att sparka foten i den. En annan grej som är lite underlig är varför konstruktörerna inte placerar oljesticka och påfyllning för motorolja så det går att göra nerifrån marken. Det är alltid ett riskmoment att klättra uppe på maskinen. Adblue-tanken är bra placerad. På tanken finns ett nivårör. Detta minimerar risken
för överfyllning och spill.

Text: Thomas Bladh Foto: Magnus Thell

Publicerad den: 2018.6.18

Betyg: Hitachi ZX225USLC-6


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare