Maskintest: Lännen 8800 M

Pris: 2 945 000 kr


Snittbetyg:

4.6

Specifikationer


Teknisk data:

Tjänstevikt:
13 000 kg

Motor:
Aco Power 49

Effekt:
127 kW

Vridmoment:
720 Nm

Bredd:
2600 mm

Länd:
9350 mm

Grävdjup:
4970 mm

Lasträckvidd:
6830 mm

Lasthöjd:
4080 mm

Standardutrustning:
Foto: Sören Johansson

Publicerad den: 2021.2.8

Hydraulik som sitter direkt i händerna

Lännen 8800 M: Här har vi något extra, rutor som går från golv till tak och smala hytt stolpar och jag förstår att jag kommer att trivas i den här maskinen redan nu. Kanonfin sikt och mycket bra hydraulik. Det enda som jag kan känna är kanske att det borde finnas ett extra fotsteg så jag kan komma upp lättare.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt: Kanonfin sikt runt maskinen och även bra utrymme för ben och fötter. Lännen har placerat mycket av knapparna på höger sida i stolen som man behöver för den dagliga körningen och som följer med runt både när jag är i kör- eller grävläge, så grymt.
Behaglig ljudnivå och go värme från klimatanläggningen. Lännen har valt att använda de vanliga Svab-spakarna med tillhörande knappar som är vanligt i större maskiner som är riktigt behagliga. Naturligtvis så finns ju alla tänkbara finesser som vi är vana att använda i just den här typen av maskin. En rejäl pekskärm med all info om status på maskinen som är mycket lättanvänd, bra jobbat där!

Foto: Sören Johansson

Finns två displayer för kamera­övervakning som visar vad som händer framför och bakom maskinen. Bra jobbat igen! Oj, vi får inte glömma att kameran som sitter i fronten är guld värd när man skall koppla frontskopan som kan vara lite knivigt ibland och den har man även nytta av när man skall schakta och för att inte tala om när vi använder pallgafflar. Vi vet ju att sikten är begränsad framåt på just den har typen av maskin, detta var faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig. Finns också några bra fack för diverse grejer och även två smarta kopphållare som alltid väger jämt om maskinen skulle luta.

Foto: Sören Johansson

Hydraulik: Här var det riktigt spännande och få känna på maskinens hydraulik och jag blev imponerad. Satt direkt i händerna och maskinen uppförde sig lugn och följsam och kontrollerat men även riktigt rapp om jag vill ösa på lite. Jag gillar också grävaggregatets böjda konstruktion som gör att man faktiskt ser grävskopan riktigt bra; även när jag lastar schaktmassor på fordon. Upplever heller inte att grävaggregatet sitter långt bak som man kanske upplevt på tidigare maskiner, vilket nog beror på att de har placerat hytten på ett annorlunda sätt. Lännen har jobbat fram en helhet här med fin hydraulik och ett aggregat som känns helrätt.

Foto: Sören Johansson

Motor/drivlina: Maskinen har en fyrcylindrig, turboladdad Steg V motor på 750 Nm/1500 r/min och en effekt på 126 kW.
Motorn har inga problem att driva maskinen eller drivlinan. Hydrostatisk transmission med 2-stegs full Power Shift med elektrisk man­övrering och en topphastighet på 46 km/t. Vi gjorde körning både som servicemaskin och i terräng så den kan utföra de jobb som den är konstruerad för i branschen. Markfrigång på hela 510 mm

Foto: Sören Johansson

Service och daglig tillsyn:
Finns enkla luckor att öppna för både service och daglig tillsyn till de olika vätskorna. Motorhuven fälls framåt för att komma åt. Här vet vi ju att det är lite trångt runt motorn eftersom vi har frontlastaren, men grävlastaren är ju som den är så det är bara göra det bästa möjliga och det tycker jag Lännen har fixat. Lännen har också fått till två förrådslådor på båda framskärmarna för lyftredskap, verktyg med mera; det ger jag verkligen tummen upp för!

Text: Ronny Larsson Foto: Sören Johansson

Publicerad den: 2021.2.8

Betyg: Lännen 8800 M


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.6

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören