Maskintest: JCB Hydradig 110W

Pris: 1 650 000 kronor


Snittbetyg:

4.2

Specifikationer


Tekniska data

Vikt:
11 457 kg.

Motor:
JCB Ecomax 4,4 liters.

Effekt:
81 kW vid 2 200 varv/min.

Transporthastighet:
0-40 km/t.

Ljudnivå hytt:
69 dB(A).

Extern ljudnivå:
97 dB(A).

Kapacitet

Max räckvidd:
7 530 mm.

Brytkraft sticka:
42,3 kN.

Brytkraft skopa:
60,2 kN.

Standardutrustning

Schaktblad bak.

Knäckbom.

Stol med värme.

ACC.


”En av marknadens bästa maskiner vid daglig tillsyn.” Maskintestare Thomas Bladh gillar att han inte behöver klättra på maskinen vid daglig kontroll.

Publicerad den: 2017.12.19

Innovativ och intressant maskin för cityjobb

JCB Hydradig 110W: En maskin med nytänkande i sin konstruktion som möter den allt större efterfrågan på hjulgrävare i 10-tons klassen för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att du ser alla fyra hjulen från förarplatsen. I andra maskiner i denna storleksklass fodras kameror för att få samma överblick på närmiljön.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hjulgrävare i den här storleksklassen blir allt mer populär som servicemaskin i entreprenadbranschen. Med kärra tillkopplad så utförs de flesta entreprenadjobb i trånga miljöer med dessa maskiner. Med mycket människor i maskinens närhet har kraven på sikten blivit mer och mer efterfrågad. JCB:s konstruktion med motorn i undervagnen och nedsänkt motvikt gör denna maskin till en intressant innovation.

Hytt: Instegen till hytten har JCB lyckats väldigt bra med på båda sidor. Dock gör kraftigt halkskydd att det finns risk för att fastna med grova arbetsskor.

ANNONS:

Det är inga problem rent ergonomiskt att gå i och ur maskinen, bra ledstänger och handtag finns. På plast i stolen så sitter man bra. Midjebältet som sitter på stolen är lätt att glömma då det ej finns någon varningslampa eller summer som påminner om bältet.

För förare som är långa och med skostorlek 45 känns nog hytten trång. Bakom stolen finns det ett litet förvaringsutrymme för matlåda och termos, vilket är bra. Knappreglagen sitter lättåtkomligt och displayen är tydlig och lätt att förstå. Symbolerna för inställningarna på spakreglagen är placerade i takfönstret framför föraren vilket gör det lätt att hitta rätt funktion i reglagen. Ett minus är att ratten och rattstången skymmer sikten för föraren vid vissa vinklar. Ett annat problem med sikten är att balken i fönstrets överkant skymmer vid lastning på höga fordon.

Hydraulik: Hydrauliken på maskinen utmärker sig inte åt något håll. Maskinen är ganska lätt att köra men känns ibland oharmonisk i vissa rörelser. Speciellt svängen känns stötig i vissa arbetsmoment. Precisionskörning med maskinen kräver full koncentration. De hydrauliska funktionerna går ganska enkelt att individanpassa via den översiktliga displayen. Det är lätt att orientera sig till denna funktion och göra en inställning som passar maskinisten.

Motor/drivlina: Inga problem med motorn och ljudnivån är behaglig både i och utanför maskin­en. Avgasrörets placering på undervagnen gör att ljudnivå ökar något när förarhytten är svängd mot avgasröret. En annan aspekt med avgasrörets placering på undervagnen är att avgaserna går in i hytten när dörr eller fönster är öppet.

Maskinen är annars pigg och snabb vid förflyttning och oerhört smidig tack vare fyrhjulsstyrningen. Ett stort plus är att det finns en funktion som gör att man kan koppla om styrningen. Oberoende åt vilket håll man kör så är maskinen framhjulsstyrd. Du behöver alltså inte tänka baklänges.

Service/ daglig tillsyn: Ur arbetsmiljösynpunkt är det här en av marknadens bästa maskiner att göra daglig tillsyn på. Alla kontroller kan göras utan att klättra runt på maskinen vilket annars är ett riskmoment under vinterperioden. När vi ändå nämner vintern så hade en belysning i motorutrymmet inte varit fel.

Publicerad den: 2017.12.19

Betyg: JCB Hydradig 110W


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.2

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare