Maskintest: Bobcat T770

Pris: 763 000 kronor


Snittbetyg:

Specifikationer


Tekniska data

Vikt:
4 683 kg

Motor:
Kubota/V3800-DI-T-E3

Effekt:
68,6 kW vid 2400 varv/min

Transporthastighet:
17,2 km/t

Tipphöjd:
2 649 mm

Lyfthöjd:
4 232 mm

Ljudnivå hytt:
85 dB

Extern ljudnivå:
104 dB

Dimensioner

Bredd:
2m

Höjd:
2 m

Längd:
3,6 m

Standardutrustning
”Maskinen kördes med spakstyrning som kändes mjuk och lättmanövrerad.” Maskintestare Jens Hansson

Publicerad den: 2018.4.17

Kompaktlastare funkar bra som väghyvel

Bobcat T770: Bobcat T770 visar sig vara en smidig och stark maskin som verkligen lever upp till våra förväntningar. Smidig i hydraulik och styrning. Bra komfort och ett bra förarutrymme i en förvånansvärt rymlig hytt. Kvalitetsintrycket totalt är därför bra. Det man saknar med en sån här maskin är dock bra sikt. Svårt att göra så mycket åt.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Testets maskin är utrustad med Bobcats laserhyvel. Vårt aggregat saknade GPS styrning, så körningen gjordes mot tvåfallslaser. Användningsområdet är stort och används ofta idag inom flertalet områden som till exempel mindre vägar, fotbollsplaner, paddockar, ridhus, lagerhallar och liknande. Körning med GPS är naturligtvis det smidigaste, nackdelen är att noggrannheten inte är lika bra som vid körning mot laser eller totalstation. Mottagarna på aggregatet är justerbara i höjdled vilket gör det möjligt att placera lasern även bakom maskinen. Planeringsbladet har en noggrannhet på 6 millimeter vid körning mot laser, vilket är godkänt. Planeringsbladets bredd är 2 134 millimeter och är justerbart i höjd, sidled och vinkel.

Hytt: För att vara en kompaktlastare är hytten att betrakta som riktigt rymlig. En av oss tre som testat maskinen är över två meter lång och hade inte några problem att ta sig i eller ur maskinen.

ANNONS:

Insteget till maskinen är som på de flesta kompaktlastare lite besvärligt eftersom föraren måste klättra in framifrån. Stolen är justerbar i höjd, framåt och bakåtläge. Även ryggstödsläget är enkelt att ställa in. Skyddsbågen känns inte nämnvärt trång som i flera andra maskiner av den här typen, och är enkel att får ner.

Sittkomforten är god och känns ergonomiskt riktig. Testmaskinen var utrustad med backkamera, men det känns som att ett komplement med sidospeglar på aggregatet hade varit det bästa. Backkameran är också något ljuskänslig i stark sol vilket gör att det kan bli svårt att se tillräckligt tydligt.

Spakarna sitter ergonomiskt bra placerade och har alla funktioner som behövdes vid körning. Knapparna är placerade på sidostolparna på båda sidor och är lättåtkomliga. Det finns också en överskådlig digital skärm för inställningar på övre högra sidan. Sikten får godkänt men påverkas naturligtvis åt sidorna när man höjer aggregatet. Bakåt är föraren helt hänvisad till backkameran. Ljudnivån i hytten upplevs nästa behaglig under körning och inte nämnvärt hög från utsidan heller.

Hydraulik: Maskinen testades med hyvelkonceptet vilket gör att det denna gång inte går att betygsätta aggregatet. Hydrauliken för hyveln känns dock bra, men kanske något hetsig i den manuella styrningen. Med laser-automatiken inkopplad svarade den följsamt och höll nivån på ett mycket bra sätt. Maskinen kördes med spakstyrning som kändes mjuk och lättmanövrerad.

Motor/Drivlina: Bobcat t770 är utrustad med en Kubotamotor (v3800-di-t-e3) som uppför sig bra och är stark och villig. Möjlighet att köra på konstant motorvarv eller justera farten med fotpedalen finns, vilket är bra. Med bandlarverna är maskinen stabil och förvånansvärt lättmanövrerad.

Service/Daglig tillsyn: Motor och motorlucka sitter bak där det är lätt att komma åt allt som krävs för daglig service, som kontroll och eventuellt påfyllnad av olika vätskor, eller byte av delar och liknande. Tanklocket sitter i motorutrymmet vilket är bra då det gör det lite svårare för dieseltjuvar.

 

 

Text: Jens Hansson Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad den: 2018.4.17

Betyg: Bobcat T770


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.4

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare