Maskintest: HITACHI ZW 75

Pris: 598.000


Snittbetyg:

4.1

Specifikationer


Teknisk data:

Tjänstevikt:
5100 kg

Motor:
Deutz 2.9 L4 Turbo (Steg V)

Effekt:
55kW

Transporthastighet:
30 km/h

Ljudnivå hytt:
75dB

Extern ljudnivå:
99dB

Skopvolym:
0,85-1,50 m3

Lyfthöjd:
3275 mm

Tipplast:
3700kg (rak)

Standardutrustning


Foto: Martin Sörbo

Publicerad den: 2020.11.10

Liten citymaskin som är lätt att serva

HITACHI ZW 75: Det här är en maskin med nytänkande i konstruktionen i ett segment där efterfrågan ökar allt mer. Maskinen är som gjord för trånga citymiljöer. En stor fördel med denna maskin är att den är liten och smidig. Men att vara liten har också sina nackdelar. Bland annat är sikten begränsad och hyttens storlek gör maskinen mindre bekväm.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt:
Hjullastare i den här storleks­klassen blir allt mer populära som servicemaskiner i entreprenadbranschen och på byggen. Men storleken har sina sidor. En hel del måste kompromissas med. Instegen till hytten har Hitachi inte lyckats med här. Tyvärr så är fotsteget väldigt smalt, framförallt för dom som har storlek 43 och uppåt i skor. Väl inne i maskinen så vill man stänga dörren. Finns ingen spak där inne så man kan släppa dörren från sitt låsläge. Då får man tyvärr hoppa ut och öppna låsningen och ta med dörren när man kliver upp i hytten igen. Bara där är det lite omständligt. Pedalerna sitter väldigt högt med risk att föraren får ont i vaderna. Sikten ut är begränsad, positionsljusen sitter i vägen och stör. Man får luta sig åt sidorna för att se ut ordentligt. Inte så bra när man ska koppla skopa och gafflar.


Justeringsspaken som sitter vid ratten slår i knäet om man är normalstor. Midjebältet som sitter på stolen är lätt att glömma då det inte finns någon varningslampa eller summer som påminner om bältet. För förare som är över medellängd långa och med stora fötter så känns hytten trång. Det är då svårt att hitta en behaglig förarkomfort i maskinen. Knappreglagen sitter dock faktiskt lättåtkomligt och displayen är tydlig och lätt att förstå.

Hydraulik:
Hydrauliken på maskinen får godkänt – fungerar som det är tänkt. Maskinen är ganska lätt att köra men jag upp­lever den ibland oharmonisk i vissa rörelser. Precisionskörning med denna kräver full koncentration och tungan rätt i mun. Detta kan också ha med storleken att göra.

Motor/drivlina:
Inga problem med motorn och ljudnivån är behaglig både i och utanför maskinen. Detta är viktigt när den ska gå i storstaden och röra sig nära människor. Maskinen är pigg och snabb vid förflyttning och är oerhört smidig. Också bra för jobb i citymiljö. Mycket stark maskin när man kör schakt och fyller skopan. Diffen på alla fyra hjulen är mycket bra. Nackdelen med rörlig midja är att maskinen kan kännas instabil när man kör på sten eller annat som sticker upp. Framförallt när man bär material i skopan eller har pallgafflar med gods på.

Service och daglig tillsyn:
Ur arbetsmiljösynpunkt så är det här en av marknadens bästa maskiner att göra daglig tillsyn på. Alla kontroller kan göras utan att klättra runt på maskinen vilket är ett stort riskmoment under vinterperioden. Risk för halkskador på maskinen är borta. När vi ändå nämner vintern så hade en belysning i motor­utrymmet inte varit fel.

Text: Anders Hultstrand. Foto: Martin Sörbo

Publicerad den: 2020.11.10

Betyg: HITACHI ZW 75


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören