Maskintest: Cat 310

Pris: 1 215 000 kr


Snittbetyg:

4.6

Specifikationer


Tekniska data

Tjänstevikt
10 954 kg

Motor
Cat C3.3B steg 5 klassad

Effekt
71,5 hk

Hastighet
Låg 2,6 km/h. Hög 4,9 km/h

Ljudnivå i hytt
72 dB

Extern ljudnivå
99 dB

Extern ljudnivå
5 211 mm

Max räckvidd
7 644 mm

Max grävhöjd
7 970 mm

Standardutrustning
Publicerad den: 2020.6.4

Överraskande bra flyt i hydrauliken

Cat 310: En midigrävare från Cat med modellbeteckning 310 står på tur att testas. En stadig och stark maskin med bra grävdjup. Ljudnivån i hytten är väldigt behaglig men jag tycker däremot att ljudnivån omkring maskinen upplevs som hög för klassen. Hjälpmedel som farthållare, styrning med joystick gör helhetsintrycket positivt.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt:
Att ta sig in i hytten är väldigt smidigt. Även om det är en relativt låg maskin så är det väldigt bra att man har monterat fotsteg på sidorna av bandvagnen, det underlättar insteget avsevärt. Stolen är luftdämpad och har bra med inställningar och armstöden är justerbara i höjdled. Enkelt och bekvämt. Sikten är bra och man har även hjälp av backkamera och ett antal speglar. Displayen sitter tydligt placerad och man styr funktionerna med en joystick som sitter på höger konsol eller med analoga knappar vid displayen. Radio och klimatkontrollen är även de integrerade i displayen – enkelt och begripligt. Hade gärna sett en något större skärm så föraren tydligare kunde se vissa symboler. Hytten känns tillräcklig rymlig och har en väldigt behaglig ljudnivå. Det finns förvaringsfack för telefon, kaffekopp, vattenflaska med mera. Att startnyckeln är kodad är bra mot stöld, och jag tycker det är smidigt med keyless system.

Hydraulik:
310:an är utrustad med ett grävaggregat som har drygt 7,5 meter räckvidd plus tiltrotator och längden på stickan är 2,5 meter på en trots allt ganska liten och lätt maskin. Med de ingångsvärdena så var det spännande att känna på maskinen i jobb. Jag börjar med att bara sträcka ut aggregatet helt och ta hem det igen för att hitta känslan i maskin, och kan konstatera att jag har överraskande lätt att hitta flytet i hydrauliken. Stickrörelsen kan upplevas lite seg men det är nog faktiskt tack vare detta som gör att indraget blir kontrollerat och inte börjar ”bölja” upp och ner. Man hinner helt enkelt med att lyfta bommen. Drar man på och ska lasta en dumper med 0-90 så finns både fart och kraft och jag upplever den som väldigt stark. En stadig maskin med bra balans mellan fart och följsamhet.

Motor och drivlina:
En steg 5-motor på 52,4 kW från Cat sitter under huven. Ljud-nivån från motorn tycker jag upplevs hög runt maskin. Något man kanske kunnat lösa enkelt med lite mer ljuddämpande material runt motorrummet. Funktioner som uppskattas är farthållare och joysticksstyrning. Styrning med joystick tycker jag är fantastiskt smidigt och uppskattar även farthållaren vid längre förflyttningar. Viktiga detaljer som får helhetskänslan att bli positiv.

Service och daglig tillsyn:
All daglig tillsyn kan göras från marknivå och motorluckorna är av plåt med enkla och funktionella uppställningsspärrar.
Servicepunkterna sitter synligt och lättåtkomliga. Låsen på luckorna tycker jag däremot fortfarande är för dålig kvalitetskänsla i och att vrida på eller av huvudströmbrytaren går alldeles för trögt. Transporthöjden är 2,88 meter och det finns bra med förankringspunkter på bandramen som gör transport på lastbil enkel

Text: Göran Westerberg Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2020.6.4

Betyg: Cat 310


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.6

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören