Maskintest: Hyundai R18-9AK

Pris: 265 000


Snittbetyg:

4.1

Specifikationer


Teknisk data:

Tjänstevikt:
1995 kg

Motor:
Kubota D902 kw/hk 12,1/16 stegV

Effekt:
12,1 kW vid 2400 varv/min.

Transporthastighet:
km/t. 2/3.9

Max armkraft:
9,4 kN.

Max brytkraft:
15,1 kN.

Ljudnivå hytt:
dB.76

Extern ljudnivå:
dB.93

Max. grävdjup:
2,41 m med (1,2 arm)

Max. räckvidd:
3,96 m

Max. grävhöjd:
3,80 m

Standardutrustning
Publicerad den: 2020.12.11

Smidig liten maskin med kvalitetsmotor

Hyundai R18-9AK: Koreanska minigrävaren Hyundai R18-9AK med motor från Kubota är snabb och relativt tyst. Hydrauliken är följsam och utan ryckighet, men fler hästkrafter skulle inte skada. Instrumenteringen är väl uttänkt och möjligheten att skjuta ut larvbanden för bättre stabilitet gör maskinen flexibel.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt:
En sak som inte sällan förvånar med små maskiner är hur starka de ändå är. Hydraulisk kraft är trots allt fantastisk och som testare upplever jag det väldigt tydligt med de små maskinerna. De största maskinernas arbeten skulle självfallet aldrig kunna gå att göra på rimlig tid för hand, men med de små blir jobben mer jämförbara om än med stor tidsskillnad.
Det är små hytter på små maskiner. Men in i hytten tar man sig enkelt. Volymen är dock tillräcklig – även om man väl alltid vill ha större plats så fort man sätter sig i ett begränsat utrymme. Detta är helt ok. Ska jag säga någonting så skulle jag nog ändå önska lite mer plats för benen, och jag är av normallängd. Instrumenten är tydliga och lätta att förstå, bland annat sitter tiltfunktionen bra på ena spaken samt att snabbläget för larverna sitter på ena larvspaken. Bra löst här.

Hydraulik:
Jag upplever hydrauliken som snabb och följsam utan att vara ryckig och det i de flesta lägen jag testar. Stabil och tacksam hantering under grävning och körning, men ett visst önskemål om fler hästkrafter vid större tag tänker jag under testet. Bra att det sitter en powertilt på som gör grävningen tacksam trots att ingen rotor är med. På den här maskinen var det snabbfäste för hand, vilket fungerar helt ok. Givetvis är det ett plus att larverna går att fälla ut för högre stabilitet, alternativt göra den smal för trängre passager. Aningen nätt schaktblad, även om det går att förlänga. Maskinen ska ju inte sällan gå i jobb där det är trångt.

Motor/drivlina:
Vid körning med larverna upplever jag den här koreanska maskinen som ganska snabb redan vid normal­körning och ytterligare än snabbare på haren. Motorn, en Kubota 12,1 kW trummar på och med det märket känns det tryggt och ekonomiskt. Kubota har varit motor av känd kvalitet i många år, och motorn är viktig när det är dags att investera. Vi får se hur det blir när allt fler maskiner i denna storlek övergår till elektricitet. Ljudnivån är inte heller störande, vilket vissa mindre maskiner märkligt nog kan upplevas vara. Det går tydligen att lösa. Bränsle­förbrukningen verkar vara låg, under testperioden.

Service och daglig tillsyn:
Maskiner i den här storleken brukar vara byggda så att maskinföraren eller ägaren själv kan klara service i hög grad. Många tillverkare är också ganska bra på att få till det. Även i detta fall, faktiskt. Vid daglig tillsyn är det tacksamt att se över de olika delarna bara genom att öppna motorluckan. Standard­översynen kan göras ganska omgående och allt är åtkomligt och synbart. Inget ser onödigt eller tillkrånglat ut här. En liten detalj är att huvudströmbrytaren sitter i en liten vajer ut genom motorluckan och lätt att vrida av när dagen är slut. Den typen av extra detaljer ger alltid ett plus.

Text: Anders Ek Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad den: 2020.12.11

Betyg: Hyundai R18-9AK


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören