Maskintest: Yanmar B95W

Pris: 1 475 000 kr


Snittbetyg:

4.1

Specifikationer


Tekniska data

Vikt
9300kg

Motor
Deutz, TCD 3.6 L4 EU steg 4

Effekt
74,4 kW/101hk

Transporthastighet
36 km/t

Ljudnivå, hytt:
72 dB(A)

Ljudnivå, extern:
100 dB(A)

Kapacitet

Max räckvidd:
7 550 mm

Brytkraft, sticka:
53 200 N

Brytkraft, skopa:
42 600 N

Standardutrustning
”Maskinen är pigg och alert både i grävning och vid förflyttning.” Maskintestare Thomas Bladh

Publicerad den: 2018.9.18

Smidig maskin som är lätt att hantera

Yanmar B95W: Yanmar B95W är en perfekt allroundmaskin för den som behöver en smidig maskin med bra stabilitet. Maskinen är pigg och alert både i grävning och vid förflyttning tack vare de dubbla pumparna. En hjulgrävare i denna storleksklass passar i arbeten som kräver en smidig och stark maskin med bra räckvidd. Lätt och enkel vid daglig tillsyn och ergonomisk hytt med bra och tydliga instrument och knappar.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt: Maskinens insteg till hytten är bra och det är inga problem med att gå i och ur hytten. Bra ledstänger och handtag gör att trepunktsfattning fungerar. På plats i stolen sitter man bra. Tyvärr saknas nackstöd på testmaskinen vilket gör att skyddet för nacken inte finns. Midjebältet som sitter på stolen är lätt att glömma då det inte finns någon varningslampa eller summer som påminner om bältet. Men enkelt att hitta en behaglig förarkomfort i maskinen.

ANNONS:

Bakom stolen finns det ett litet förvaringsutrymme för matlåda och termos vilket är bra. Hytterna på dessa maskiner kan upplevas som trånga men det gör inte den här. Stora fönster ger bra ljusinsläpp och bra sikt runt om. Knappreglagen sitter lättåtkomligt och displayen är tydlig och lätt att förstå. Lite omständligt var det innan jag blev överens med att det behövdes nästan 1 500 varv på motorn för att maskinen skulle kunna förflyttas vid grävning. Spaken till reglaget för fram och back i transportläge kunde fått en bättre placering.

Hydraulik: Testmaskinen var alldeles ny och hade gått endast tolv arbetstimmar och kändes därför ibland oharmonisk i vissa rörelser. Speciellt svängen var stötig i vissa arbetsmoment. Precisionskörning med maskinen var inte helt enkelt.

”Smart Control” gör att föraren kan ställa in exakt hur han vill att maskinen ska gå. Med detta system kan varje enskild förare själv göra sina inställningar. Maskinen upplevdes bättre och bättre under de två dagar som jag körde maskinen så att ge ett helt rättvist omdöme är inte lätt. Det skulle behövas längre tid. En fördel är att maskinen har dubbla hydraulpumpar. Det är lätt att samtidigt köra med grävaggregatet och förflytta maskinen. Denna maskinstorlek passar utmärkt som servicemaskin. Snabb och smidig.

Motor och drivlina: Inga problem med motorn. Ljudnivån är behaglig både i och utanför maskinen. Den 4-cylindriga turbodieseln på 100 hästkrafter går tyst och mjukt. Maskinen är pigg och snabb vid förflyttning och är oerhört smidig tack vare fyrhjulsstyrningen. Det är så otroligt smidigt och maskinen vänder runt på väldigt små ytor. Vid transport är maskinen pigg och kommer snabbt upp i marschfarten som är över 35 kilometer i timmen.

Service och underhåll: Ur arbetsmiljösynpunkt är det här en maskin som är enkel att göra daglig tillsyn på. Alla kontroller kan göras utan att klättra runt på maskinen. Det enda som var lite dumt placerat var spolarvätskebehållaren. För att fylla på den behövde jag klättra upp på maskinen. Det var inget stort problem egentligen och stegen upp var bra och halksäker men det hade gått att lösa på ett smidigare sätt. Tankning av diesel och ad-blue görs lätt på nerifrån. En servicebox med det centrala elsystemet och alla säkringar finns lättåtkomligt bakom en lucka som är lätt att komma åt utifrån. Smart tänkt.

Text: Thomas Bladh Foto: Magnus Thell

Publicerad den: 2018.9.18

Betyg: Yanmar B95W


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Hydraulik

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare