Maskintest: Merlo TF 33.9

Pris: 1 080 000 kr


Snittbetyg:

4.1

Specifikationer


Tekniska data

Tjänstevikt:
6 700 kg (med gafflar)

Motor:
4 cylindrig Deutz TCD3.6 Tier 4Final

Effekt:
85 kW (115 hk)

Hastighet:
40 km/t

Ljudnivå i hytt:
68 dB

Ljudnivå externt:
104 dB

Max lyfthöjd:
8,6 m

Max räckvidd:
6,7 m

Maxlast
3 000 kg

Standardutrustning


”Inga problem att komma åt både generator, startmotor och AC-pumpen hur fint som helst.” Maskintestare Ronny Larsson.

Publicerad den: 2018.11.16

Snabbfotad italienare med stadig hydraulik

Merlo TF 33.9: Servicemaskiner blir allt viktigare på moderna byggarbetsplatser där logistik och tid är pengar. Den här teleskoplastaren har allt du behöver för att kunna göra ett bra jobb säkert och snabbt. Italienarna som bygger Merlo har också förstått hur viktigt det är att lätt och smidigt komma åt vid service och underhåll.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt

En hytt med bra insteg och en stor dörröppning som gör det riktigt lätt att komma på plats i stolen. Dörren går även att dela så halva dörren kan vara öppen – tummen upp! Hytten har även rejäla rutor för bra sikt, sånt gillar vi eftersom maskinen klart passar in som servicemaskin på olika byggplatser, kommuner och så vidare. Gott om utrymme på golvet för fötterna, mycket tack vare att pedalerna sitter långt fram.

ANNONS:

Det är bra översikt över displayen framför ratten och knapparna på sidan är det heller inget att klaga på. Kanske man hade önskat lite mer justeringsmöjligheter på joysticken – justering uppåt respektive neråt. Spaken för öppning av kroken bak är lite för lång, lätt att fastna med byxorna.

Helt ok ljudnivå både vid arbete och vägtransport. Sen får vi inte glömma att hytten är luftfjädrad, vilket gör den riktigt bekväm under körning på ojämna underlag och transport så klart.

Hydraulik

Här är det ju hur viktigt som helst att man har en hydraulik som inte gör några oförutsedda rörelser eftersom maskinerna av den här typen till stor del utför precisionsjobb med bland annat höga lyft.

Maskinen har en stabil hydraulik både vid smygkörning och när man vill ha fart på aggregatet, så inga problem där. Detta är bra för förarens arbetsmiljö för att slippa behöva sitta på helspänn.

 

Motor och drivlina: Motorn har den styrkan som behövs för att utföra de dagliga jobben. Provade maskinen under både arbete och transport och upplevde den som tyst under båda förhållanden. Transmissionen är hydrostaiskt med två olika hastigheter och med en topphastighet på 40 kilometer i timmen – kanon!

Hastigheten tycker jag är riktigt bra eftersom maskinen kan utföra olika servicejobb och säkert behöver förflytta sig mellan olika arbetsplatser. Naturligtvis finns tre olika styrningar.

Maskinen har även en Inching-control, det vill säga en pedal som man justerar hastigheten med vid körning om man har ett redskap som behöver ett konstant varvtal, till exempel en sopvals eller klippaggregat.

Service och underhåll

Här har man tänkt till riktig bra för service och den dagliga tillsynen eftersom man har en stor motorlucka på höger sida som i stort sett gör hela motorn synlig. Inga problem att komma åt både generator, startmotor och AC-pumpen hur fint som helst. Inte minst oljestickan sitter fint tillgänglig.

Checka av oljenivån för hydrauliken är också lätt, så jag ger ett mycket väl godkänt för service och underhåll. Frigångshöjden är 405 millimeter vilket är bra vid terrängkörning och även minskar risken för skador.

Text: Ronny Larsson Foto: Sören Johansson

Publicerad den: 2018.11.16

Betyg: Merlo TF 33.9


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.1

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare