Maskintest: CASE CX85D SR

Pris: 995 000 kr


Snittbetyg:

4.5

Specifikationer


Teknisk data:

Tjänstevikt:
8490

Motor:
4-cylinders turboladdad Yanmar 4TNV98CT-L2WSH

Effekt:
50,7 kW

Transporthastighet:
5,1 km/h

Max grävkraft:
39,7 kN

Max brytkraft:
56,9 kN

Ljudnivå hytt:
69dB

Extern ljudnivå:
Inte uppgivet

Max grävdjup:
4630 mm

Max räckvidd:
6890 mm

Max grävhöjd:
7770 mm

Standardutrustning:
Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad den: 2020.10.5

Stark lättkörd maskin i litet format

CASE CX85D SR: Det som direkt imponerade var styrkan i maskinen och displayen. Case har samma typ av display i sina samtliga modeller, vilket underlättar handhavandet för maskinisten. Displayen är mycket användarvänlig. Här får man även uppgift om körtid, tomgångskörning med mera.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt: Att det finns fotsteg gör det säkrare när man skall in och ur hytten. Ser man på olycksstatis­tiken så är det när man går i och ur maskinen som de flesta olyckor sker, därför uppskattar jag att man har tänkt på detta. Och löst det.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Hydraulik: Den här maskinen är utrustad med ett grävagg­regat som har drygt 6,4 meters räckvidd vilket är normal längd. Hydrauliken är utrustad med tre olika system: auto, ett för tungt arbetsläge, och ett mer anpassat för snabbhet. Det var tydligt att det tunga arbetsläget gav en bra hög kraft som krävs för den typen av jobb.
Med tanke på de olika hydraul­lägena som finns kan maskinen prestera med en lägre bränsleförbrukning som ganska säkert kan och borde spara pengar och är skonsam mot miljön. Den var lätt att arbeta med och enkelt att få ett stadigt flytläge vid behov. Sammanfattningsvis var den lätt att köra.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Motor/drivlina: Motorn är en Yanmar på 40,7 kW / 68,9 hk vid 2.000 rpm (se tekniska data). Yanmar är enligt min uppfattning känd för sin goda kvalité. Motorn upplevs som stark när jag testkör maskinen i brantare slänter. Den känns välbalanserad. Det finns många komponenter med olika fabrikat som samverkar för att uppnå en så bra maskin som möjligt och tiden får väl utvisa om det finns och vilka delar som i så fall är de svaga punkterna i systemet.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Service och daglig tillsyn: Maskinia AB tillhandahåller 20 auktoriserade serviceverkstäder i Sverige. För att en entreprenör skall känna en trygghet vid valet av maskin, tittar man på vilken service återförsäljaren kan tillhandahålla. Det krävs att vid ett driftstopp få så snabb hjälp som möjligt från serviceverkstaden. Det finns inget ekonomiskt utrymme för lång väntetid. Jag är övertygad om att just detta till slut avgör vilket fabrikat man väljer att köpa. Det borde det göra. CASE CX85D SR är designad för att göra den dagliga tillsynen enkel. Åtkomst vid service har jag som testare svårt att kommentera eftersom vi inte har hunnit studera det mer noga. Men egentligen blir detta mer och mer en fråga för leverantörernas serviceavdelningar.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Text: Peter Hedblom Foto: Anna-Lena Lundqvist

Publicerad den: 2020.10.5

Betyg: CASE CX85D SR


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.5

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören