Maskintest: Huddig 1260 E

Pris: 3 075 000 kr


Snittbetyg:

Specifikationer


Tekniska data

Vikt:
12 500 kg

Motor:
Cummins

Effekt:
116 kW

Vridmoment:
662 Nm

Bredd:
2 489-2 600 mm

Längd:
8 630 mm

Grävdjup:
4 900 mm

Lasträckvidd:
2 630 mm

Lasthöjd:
3 770 mm

Standardutrustning
Publicerad den: 2020.4.6

Svensk multimaskin med superhydraulik

Huddig 1260 E: Huddig är ju att betrakta som en svensk klassiker nu för tiden, helt unik i världen men som börjar väcka allt större intresse internationellt inom vissa sektorer. Man kan ha åsikter om priset, men inte om prestandan – det här är en supermaskin som helt klart har sin plats i branschen och på världsmarknaden.

Denna artikel är låst för icke-prenumeranter

Vill du börja prenumerera på sveriges bullrigaste tidning? Teckna din prenumeration av Maskinentreprenören nu!

Börja prenumerera

Är du redan prenumerant? Logga in

Hytt:
Den hytt som är monterad på 1260 E är ju i samma utförande som sin föregångare med bra insteg och det är därför lätt att komma på plats i stolen. Naturligtvis är kör och grävspakarna som vanligt monterade i armstöden med ett antal knappar för olika inställningar. På vänster sida har vi en stor och tydlig display med många bra inställningar och justeringar för olika körlägen. Jag är klart imponerad. Det är lätt att i onödan sitta och pilla på den för mycket, men när du har hittat ditt favoritläge som du trivs med behövs inte det.

Övriga knappar och reglage sitter bra placerat på sidan. Bra sikt bakåt och åt sidorna men framåt är det ju som alltid svårt att se frontskopan, men det får man leva med på just dessa maskiner och det är en utmaning för föraren, sånt gillar jag.

Ljudnivån kanon och värmen funkade också perfekt. Saknar lite mer utrymme för till exempel matväskan och kanske lite en hållare för kaffekoppen. Kanske bagateller, men så viktigt.

Hydraulik:
Hydrauliken är helt otrolig, jag finner nästan inga ord. Att man kan få till en sån hydraulik som är så mjuk, följsam och snabb. Och allt detta på en gång. Hur kan Huddig lyckas med allt detta?

Men jag är egentligen inte förvånad. Har kört mycket Huddig i min dag. Kranen är också väldigt snäll vid körning och det är faktisk mycket viktigt eftersom personer skall åka upp på stor höjd. Ny smidig joystick för att manövrera kranen är monterad och den knycker inte så stort utrymme i hytten. Så att köra på centimetern med grävaggregatet och kranen är inga som helst problem.

Motor och drivlina:
Maskinen har en kraftfull 6-cylindrig Cummins steg V motor på 116 kW och det är då inga som helst problem att driva maskinen i tuffa tag med frontlastaren – även vid till exempel kabelplöjning. På senare år har Huddig varit bra på att få till både motor och drivlina att funka fint ihop och ett stort steg framåt var när de gick över till 6-cylindriga motorer. Som vanligt är ju maskinen grym att ta sig fram i oländig mark och mycket av detta är för att den har sin pendlande midja men också att drivlinan är så skön med sitt lugna moment när det både går upp och ner i terrängen.

Service och daglig tillsyn:
Mycket vänlig konstruktion för att klara den dagliga kontrollen av vatten, olja och annat. Sedan väljer ju nästan alla centralsmörjning och då sköter det ju sig självt, men man får inte glömma bort tillsynen. Funkar det inte på alla smörjställen så går det fort utför. I den här maskintypen är det ju rätt tajt runt motorn och övriga ställen så det är inte det lättaste att byta diverse förbrukningsdelar, typ generator, startmotor och liknande.

Text: Ronny Larsson Foto: Sören Johansson

Publicerad den: 2020.4.6

Betyg: Huddig 1260 E


Hytt

Sikt

Utrymme

Ergonomi

Instrumentering

Hyttklimat

Hydraulik

Följsamhet

Snabbhet

Styrka

Motor/drivlina

Transporthastighet

Service

Daglig service

Åtkomst vid service

Totalt snittbetyg

4.7

Logga inKom ihåg mig

Skapa användareMaskinentreprenören