Metso köper svenska P J Jonsson & Sönder. Affären blir sannolikt bra för båda bolagens kunder som får bättre tillgång till service och säkrare teknisk utveckling inför framtiden. Foto: P J Jonsson & Sönder

Publicerad den: 2018.4.11

Metso köper svensk krossbyggare

Förvärv: Metso har förvärvat samtliga aktier i AB P J Jonsson & Söner. Bolaget kommer fortsättningsvis att drivas som ett separat bolag inom Metso koncernen. Affären är villkorad ett godkännande från konkurrensmyndigheten.

Låst innehåll

Metso flyttar fram sin redan starka position inom krossvärlden genom förvärvet av P J Jonsson & Söner med en omsättning på 342 miljoner kronor. Men faktum är att P J Jonsson också flyttar fram sina positioner om köpet går igenom. I och med förvärvet kan Jonsson nu få tillgång till den senaste tekniken och hänga med i den tekniska utvecklingen som blir allt mer digital. Bolaget som bland annat tillverkar mobila krossverk både på hjul och band har ett grundmurat gott rykte bland entreprenörer i hela Norden.

– Våra produkter finns ju över hela världen, men vi är starkast här i norden. Vi bygger våra maskiner med Sandviks krossar mest, men det är nog troligt att vi nu kommer att bygga fler även med Metsos krossar, säger Anders Jonsson som är vd på Jonsson.
Bolaget tillverkar drygt 50 enheter om året.

ANNONS:

Om konkurrensmyndigheten godkänner affären går den i lås i slutet av 2018. För svenska entreprenörer är köpet sannolikt ingen nackdel. Dels har Metso ett gott rykte, och dels ökar nu tillgängligheten när det gäller service och underhåll på den svenska marknaden. Jonsson får större muskler i ryggen och tillgång till forskning och utveckling.

P J Jonsson & Sönder har sitt säte i Överhörnäs utanför Örnsköldsvik.
Familjeföretaget Jonsson och Söner grundades redan 1953 och verkade till en början inom skinn- och pälshandel, men började handla med entreprenadmaskiner och krossar redan 1963. 1980 ville kunderna ha hjälp med speciallösningar och bolaget började själva bygga mobila krossverk. Senare även mobila siktstationer som även dessa blev en framgång på exportmarknaden.

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra priset.

Taggar: , ,

Micael Appelgren

Publicerad den: 2018.4.11

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare