Publicerad den: 2018.6.15

Micke kan själv

Reportage: Nästan alla framgångsrika företagare har en grundidé som genomsyrar verksamheten. Mikael Johanssons handlar om total kostnadskontroll kryddat med en filosofi att det andra kan göra, kan han oftast bättre själv.

Låst innehåll

Det här kommer bli ett annorlunda reportage… skribenten kommer själv att tvingas vara med i texten för att denna historia ska bli riktigt begriplig.

För drygt tio år sedan träffade jag Mikael Johansson på en flygplats. Han och ett antal entreprenörer var på väg till Japan och Sydkorea tillsammans med maskinleverantören för att besöka Takeuchi och Hyundai. Jag skulle med och försökte trevande ge mig till känna som Maskinentreprenörernas representant och chefredaktör på tidningen Maskinentreprenören. Jag var ett udda inslag i gruppen
som försökte hänga med i samtalet så gott det gick. Snart kom frågan från Mikael Johansson:

ANNONS:

Maskinentreprenörerna, det är ME va?
– Jo, det stämmer, bekräftade jag. Vi är en bransch- och arbetsgivarorganisation, som hjälper företagare med en rad olika saker… Du är inte medlem då, antar jag…?

– Nej, det har jag aldrig tänkt på. Det är väl för de som inte kan och vet hur man gör liksom, nya i branschen?

Här skrattar alla runt bordet på flygplatsen och diverse tråkningar och halvelaka skämt flyger runt. Jag känner mig ganska dum och ensam plötsligt. Men de där fyra fem minuterna har jag inte glömt sedan dess. Om Mikael Johansson, som då var drygt 30 år gammal, hade denna uppfattning, så hade ME ett problem med kommunikationen ut mot branschen.”Jag tror nog de flesta skulle kunna lyckas i den här branschen.”

Nu tio år senare bestämmer jag mig för att kontakta Mikael Johansson som driver och äger MJ Contractor med säte i Upplands-Väsby. Jo, han minns mig. Nej, han är inte med i ME nu heller, eller i Sveriges Byggindustrier (BI) eller någon annan förening. Jo, visst kan han ta emot mig för ett reportage.

Jag sitter sedan dagarna före intervjun framför datorn på redaktionen och studerar hur det går ekonomiskt för MJ Contractor just nu. När jag ser att bolaget omsätter 160 miljoner kronor och har en marginal på runt 20 procent, så inser jag att Mikael Johansson är en ovanligt framgångsrik entreprenör som vi nog borde har skrivit om tidigare i tidningen. 20 procent! Det är bland de absolut bästa siffrorna i branschen.

Nu ska ni få höra Mikael Johanssons berättelse om vägen in i branschen och hur han tänkt under alla år. Det är en unik historia som borde läsas av alla entreprenörer – ja, kanske alla företagare i hela landet.

– Det är faktiskt ganska lätt att driva ett sånt här företag. Jag tror nog de flesta skulle kunna lyckas i den här branschen. Det är i varje fall min uppfattning, säger Johansson när jag frågar vad som ligger bakom att det går så bra för MJ Contractor. Fast egentligen borde det inte ha gått alls, menar jag. Mikael hade varken ”rätt” utbildning eller familj i ryggen när det började.

Rikard Lindquist anlägger vatten och avlopp på ett av MJ Contractors jobb norr om Stockholm.

– Jag gick fordonsteknisk på gymnasiet. Jag hade som ung stort intresse för motorer och skulle bli mek. Lastbilsmek, var det tänkt. När jag var klar 1992 var det lågkonjunktur och inget jobb. Jag skaffade F-skattsedel och lyckades komma in på ett åkeri i Västberga (Wasa Express) och fick hjälpa till där. Samtidigt tog jag lastbilskort och började hyra ut mig som chaufför.

Mikael köpte en rejält trasig och billig lastbil (kranbil) för pengar han hade och fixade till den. Genom kontakter fick han börja köra för Skanska. Ett år senare köpte han en till (ungefär i samma skick) och anställde en kompis att köra den.

– Jag hade ju såklart sneglat på vad åkeriet där jag var mekaniker tog för sina tjänster och insåg att jag kunde köra billigare med mina bilar. Där och då uppstod efterfrågan på grävmaskin, så jag hittade en trasig Atila 1302, swing och växellåda fungerade inte. Men jag gjorde i ordning den och satt den i jobb. Jag körde själv, och andra fick köra lastbilarna.

Förarbevis?
– Jo, det fixade jag då såklart…

Två år efter gymnasiet blir det AB och MJ Contractor ser dagens ljus. Mikael hade bilar och maskiner liksom utplacerade på olika platser runt Stockholm, för något kontor eller verkstad hade han inte tillgång till. Inte heller en krona i skuld. Och nu börjar det rulla på.

– Jag fick en aha-upplevelse. Vad med pengar det trillar in här! Jag hade ju inga fasta utgifter alls. Jag servade och skruvade ju allt själv och tyckte det bara var roligt. Men det gick ganska snabbt de kommande åren där. Plötsligt hade jag 16 anställda och hade blivit 30 år. Nu gick det inte längre att sitta hemma vid skrivbordet på kvällarna och sköta administrationen. Jag hyrde ett kontor, och anställde en tjej som fick håla ordning på anställningar, bokföring och fakturering.”Nu gick det inte längre att sitta hemma vid skrivbordet på kvällarna och sköta administrationen.”

Detta är en brytperiod för MJ Contractor på flera sätt. Mikael Johansson börjar se att det är någon annan som faktiskt tjänar de större pengarna när han hyr ut sina maskiner och bilar. Det där som beställarna gör ser egentligen inte särskilt svårt ut.

– Då slutar jag med att hyra ut mig på timme och tar egna jobb istället. Dags att gå vidare. Vid det laget hade jag varit ute så mycket att jag själv förstod hur man räknade på jobb och hur lång tid en schakt skulle ta och så vidare. Det var inte svårt.

Där och då började du aldrig fundera på ME och BI? Att gå med i en bransch- och arbetsgivarorganisation?
– Nej… Jag har alltid tittat noga och vänt och vridit på varenda leverantörsfaktura. Att vara med i ME kostar väl pengar? Jag hade inga problem som jag behövde hjälp med, har aldrig sagt upp någon i företaget på grund av arbetsbrist och det vi inte har kunnat har vi lärt oss via kurser och annat, så…

Har aldrig någon från ME besökt dig och förklarat?
– Nej, inte vad jag minns.

Mikael Johanssons idé om hur företag ska bedrivas fortsätter även när bolaget växer. En kompakt organisation utan stora kostnader. Han blir nästan arg när han hör ordet ”serviceavtal”. Kostar pengar. Byggbod…kostar pengar. Paddor. Kostar pengar. Allt som behövs köps in. När det inte behövs säljs det. Servar allt själv.

MJ Contractor har rejäla lokaler och verkstad på Truckvägen i Upplands-Väsby. Det behövs med 46 anställda och en växande maskinpark. Nu är maskinerna dock nya och inget av det ”skrot” Mikael började med syns längre.

Johnny Skalmark har arbetat med
Mikael Johansson i sjutton år.

– I dag är det mest nya Cat och Volvo. Ska man få tag på bra förare så måste man ha saker som de gillar och trivs i. Men vi servar allt själva fortfarande. Och vi har ramavtal med kommun och andra kunniga beställare som har tydliga och bra krav på arbetsmiljö och annat. LOU är mycket bra.

Och om han själv får förklara varför det går så bra?
– Men det är nog inte så konstigt. Egentligen förstår jag nog inte hur andra gör om de inte gör som jag. Men jag har inställningen att inte betala för något jag kan göra bättre och billigare själv. Så ser jag på alla fakturor.

Men med alla anställda och så. Hur är relationerna med facket, har ME eller annat förbund aldrig behövts?
– Vi har hängavtal med SEKO. Men jag vet inte, tror inte att någon av mina anställda är med i facket, men vill de vara det så är det helt okej med mig. Vi har sällan haft några problem med anställningar. Och väldigt liten personalomsättning.

Men tvister då. Hjälp med entreprenadjuridik?
– Vi har gått de kurser vi behöver, och vi har alla böcker här att slå i. Jag tycker inte det är så mycket att ha koll på om jag ska vara ärlig.

Nu växlar MJ Contractor igen. Efter att ha gått från uthyrare av maskintjänster, till egna mark- och grundentreprenader, är det nu dags att gå in och bli byggare helt och hållet. Samma filosofi som tidigare ligger bakom: Det verkar som någon annan som kommer efter honom faktiskt tjänar pengarna. Det husbyggarna gör kan han göra minst lika bra – och billigare.

– Vi har förvärvat byggbolaget LBF som är 20 år gammalt. Det finns tolv anställda där. Och min tanke är att vi nu kan vinna hela jobbet från ax till limpa. Som paket blir vi billigare mot beställaren.

Idén har redan börjat bära frukt. MJ Contractor och LBF Bygg har fått två större jobb att bygga brandstationer. Svåra och roliga jobb, tycker Mikael Johansson. Härmed är han också ensam ägare i både MJ Contractor och LBF Bygg. Redan har nya bolaget fått känna av hans konstandskontroll. Varje leverantörsfaktura får sig en rejäl studie. Är kostnaden rimlig? Nödvändig?

Men LBF Bygg är väl medlemmar i Sveriges Byggindustrier BI? Eller?
– Nej… Inte längre. Vi var medlemmar. Men när jag såg fakturan, 10 000 kronor, tror jag det var. Så frågade jag vd i bolaget om han har utnyttjat tjänsten. Svaret blev nej, det hade han inte. Så vi gick ur BI där och då.

Nu ler Mikael lite. För han ser hur jag höjer frågande på ögonbrynen.
– Ja, alltså. Jag vet inte. Jag kanske gör fel. Men det är så jag ser på kostnader. Behövs dom?

Men personalen är en nödvändig kostnad för Mikael Johansson. Personalstyrkan ligger lönemässigt en tydlig bit från lägsta nivå och maskinförarna får det senaste från de bästa tillverkarna.

– Personalen är ju det viktigaste. Såklart. Det har jag alltid tyck.

Och personalen då, vad tycker dom. Vad är bäst med MJ Contractor?
– Det är nog allt. Allt är bra här, jag trivs, säger maskinföraren Johnny Skalmark, som nu arbetat i 17 år i Mikaels tjänst.

 

Text: Micael Appelgren Foto: Ryno Quantz

Publicerad den: 2018.6.15

Logga inKom ihåg mig

Skapa användare